Jerker Andersson

Eija Hetekivi Olsson är Aftonbladets litteraturpristagare

Författaren får priset för romanen Miira, som ”fräser, bubblar och smäller”.

onsdag 08 mars 2017

Aftonbladets årliga litteraturpris har delats ut sedan 1957, ”på exklusivt konstnärliga grunder till någon svensk diktare som ännu befinner sig i skapande utveckling”.

I år går priset till Eija Hetekivi Olsson för romanen Miira, som vi gav ut förra året.

I juryns motivering står:

”Till en roman om en stålflicka som är sin egen stenhårda och leklystna motståndsrörelse. På en prosa byggd på språklig pyroteknik. /…/ Miira gifter ihop ord ur vilka det uppstår komiska effekter och kemiska reaktioner. Varje ordklass får en spark i baken. Språket stör, tränger sig på: det fräser, bubblar och smäller. /.../ Eija Hetekivi Olsson har med Miira satt sitt eget litterära bomärke.”

Årets jury består av Kristofer Folkhammar, Viktoria Jäderling, Åsa Linderborg och Anneli Jordahl. Jordahl har intervjuat Eija Hetekivi Olsson i Aftonbladet och så här säger hon om sin karaktär Miira:

– Hon skulle vara en stark och smart tjej. En som tänker mycket och vågar säga ifrån. Det är absurt att när man skriver om en tjej och lyfter upp henne på en jämlik nivå i skolan, i hemmet på arbetsplatsen eller med killen hon lever med så blir det provocerande. Hon blir för mycket. Om det varit en kille hade det låtit: Wow, tufft!