Foto: Khim Efraimsson

Norstedts topplista

Johannes Anyurus roman om hopp och hopplöshet i dagens Europa är fortsatt etta.

måndag 10 april 2017

Varje måndag uppdaterar vi vår topplista över de hetaste, nyutkomna böckerna. Johannes Anyurus senaste roman om terrorns och fascismens teater är smärtsamt aktuell och toppar listan den här veckan.

1. (1) Johannes Anyuru – De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Johannes Anyurus nya roman handlar om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater. ”Anyurus förtrollningsförmåga överträffar George Orwells”, skriver Expressen Kulturs Per Wirtén.


2. (3) Agnes Lidbeck – Finna sig

Agnes Lidbecks kritikerhyllade debut Finna sig är en resonerande undersökning av ständigt omdebatterade kvinnoroller. Expressens Jens Liljestrand skriver att boken är ”en skildring av en modern kvinnas liv som tjänare åt patriarkatet – åt pojken, mannen, gubben. I den hårt stiliserade gestaltningen är Annas enda mål att vara, för att tala med Sonja Åkesson, vit mans slav.”


3. (ny) Agneta Pleijel – Doften av en man

Agneta Pleijels nya roman, en fortsättning på Spådomen, bygger på minnen av den unga kvinna som från 60-talet och framåt var hon. En omodern etta i Haga i Göteborg och ämnet litteraturhistoria är startpunkten och studierna går bra. Men hur kommer man åt livets honung? Ryms livet verkligen i litteraturen?


4. (4) Mark Johnson – Den enkla sanningen

Mark Johnsons thrillerdebut Den enkla sanningen kan beskrivas som ett möte mellan genremästaren John Grishams böcker och den danska tv-serien Borgen. Den utspelar sig i svensk toppolitik med kopplingar till ryska planer på att ta kontroll över den svenska energibranschen. Läs vår intervju med Mark!


5. (2) Carson McCullers – Balladen om det sorgsna kaféet

Carson McCullers korta mästerverk Balladen om det sorgsna kaféet utspelas i den amerikanska Södern där kedjefångarnas sång kan liknas vid en grekisk kör. Men det är också en innerlig sång om kärlek och ensamhet och om när kärlek blir till våld, hat och svek. ”Varje rad, varje tillstånd är avvägt med nästan kuslig precision” skriver SvD:s Maja Thrane.