Norstedts topplista

Agnes Lidbeck, Agneta Pleijel och Johannes Anyuru toppar veckans lista.

tisdag 18 april 2017

Varje vecka uppdaterar vi listan över våra hetaste, nyutkomna böcker. Den här veckan är Agnes Lidbecks tokhyllade debut åter etta och Agneta Pleijels nya roman klättrar upp ett steg på prispallen.

1. (2) Agnes Lidbeck – Finna sig

Agnes Lidbecks kritikerhyllade debut Finna sig är en resonerande undersökning av ständigt omdebatterade kvinnoroller. Expressens Jens Liljestrand skriver att boken är ”en skildring av en modern kvinnas liv som tjänare åt patriarkatet – åt pojken, mannen, gubben. I den hårt stiliserade gestaltningen är Annas enda mål att vara, för att tala med Sonja Åkesson, vit mans slav.”


2. (4) Agneta Pleijel – Doften av en man

Agneta Pleijels nya roman, en fortsättning på Spådomen, bygger på minnen av den unga kvinna som från 60-talet och framåt var hon. En omodern etta i Haga i Göteborg och ämnet litteraturhistoria är startpunkten och studierna går bra. Men hur kommer man åt livets honung? Ryms livet verkligen i litteraturen?


3. (1) Johannes Anyuru – De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Johannes Anyurus nya roman handlar om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater. ”Anyurus förtrollningsförmåga överträffar George Orwells”, skriver Expressen Kulturs Per Wirtén.


4. (ny) Malena Skotes – Stora betongboken

Malena Skotes tidigare böcker om betong var med och startade en trend i Sverige, där fler och fler människor började skapa med betong föremål för såväl hem som trädgård. Nu är hon tillbaka med den första riktigt stora boken om betong. Hitta fler böcker om hem och trädgård här!


5. (5) Carson McCullers – Balladen om det sorgsna kaféet

Carson McCullers korta mästerverk Balladen om det sorgsna kaféet utspelas i den amerikanska Södern där kedjefångarnas sång kan liknas vid en grekisk kör. Men det är också en innerlig sång om kärlek och ensamhet och om när kärlek blir till våld, hat och svek. ”Varje rad, varje tillstånd är avvägt med nästan kuslig precision” skriver SvD:s Maja Thrane.