Fredagsreceptet: Fried rice från Gourmand Awards-vinnaren

Serien Vår kokbok kammade hem förstaplatsen i världens finaste kokbokspris. Här bjuder vi på ett recept ur boken Vår gröna kokbok.

fredag 02 juni 2017

I söndags kammade Sara Begners utveckling av serien Vår kokbok hem förstaplatsen i kategorin ”Series” när världens mest prestigefyllda kokbokspris, Gourmand World Cookbook Awards, delades ut i Yantai i kina.

Från Vår gröna kokbok har vi hämtat veckans fredagsrecept: Fried rice med edamamebönor och cashewnötter.

Här hittar du alla våra fredagsrecept!

***

4 portioner

4 vitlöksklyftor
1 röd chili
7–8 salladslökar
200 g vitkål
1 dl rapsolja eller annan neutral olja
2 dl cashewnötter
3 dl böngroddar
3 dl edamamebönor
2 msk finriven färsk ingefära
½ tsk salt
4 dl kokt basmatiris, gärna gårdagens
2 tsk sesamolja

Till servering

ev färsk koriander
ev 4 stekta ägg

***

Gör så här:

Skala och skiva vitlöken. Dela, kärna ev ur och strimla chilin. Hacka salladslöken. Hacka vitkålen grovt.

Hetta upp en wokpanna eller rymlig stekpanna. Rosta nötterna utan olja någon minut tills de får färg. Rör om hela tiden, det går fort! Lägg dem åt sidan.

Hetta upp hälften av oljan i wokpannan. Woka vitkål, salladslök, böngroddar och edamamebönor på hög värme under omrörning 3–4 min. Tillsätt vitlök, ingefära, chili, salladslök och salt. Woka ytterligare någon minut. Lägg grönsakerna åt sidan.

Hetta upp resten av oljan och sesamoljan i woken och stek riset under omrörning 3–4 min. Tillsätt grönsaker och nötter. Stek ytterligare någon minut.

Servera gärna med färsk koriander och ev ett stekt ägg.

Mer om författaren Sara Begner