Foto: Erik Olsson

Björn Frantzén om sin nya kokbok för diabetiker: ”Mat ska vara lustfyllt och en njutning”

När stjärnkockens dotter fick diabetes kastades familjens liv omkull. Nu har han gjort en kokbok med recept anpassade för diabetiker – och annat folk.

onsdag 06 september 2017

När Björn och Sara Frantzéns dotter fick diabetes när hon var tre år, 2013. Familjen Frantzéns hela tillvaro ställdes på kant och de fick omvärdera allt, inte minst maten.  Snabba kolhydrater byttes mot långsamma, socker mot alternativa sötningsmedel. Men mat ska vara en njutning, måltiderna något att längta efter. I boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk får du Björns bästa recept för både vardag och helg – för diabetiker och alla andra som gillar god mat. Folkhälsovetaren Sara delar med sig av mellanmål och sina bästa tips för ett jämnare blodsocker.

”Visst, jag är en kock som äger en rad framgångsrika restauranger och jag har blivit belönad med stjärnor i Guide Michelin för mat som är svingod och som smäller i käften. Man kan ju tycka att det här med att laga anpassad vardagsmat skulle vara enkelt för mig. Ändå kände jag mig handfallen när min dotter blev sjuk”, säger Björn själv.

Berätta varför du gjort den här boken!

– Vi hade önskat en liknande bok när vår dotter diagnostiserades med diabetes typ 1, att ha något greppbart att förhålla sig till trots en extremt föränderlig och nyckfull sjukdom. Det som fungerar för oss i vardagen kring kost fungerar förhoppningsvis även för någon annan med samma typ av utmaningar. 

Vilka är de största fördomarna som finns kring mat för diabetiker?

– De största fördomarna att diabetes typ 1 är en livsstilssjukdom, att den har orsakats av dåliga matvanor. Att diabetiker är allergiska mot socker. Att man blir frisk bara genom att ändra sin kost.  Många vet inte att denna sjukdom är obotlig och kräver vård dygnet runt. Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom där betacellerna i bukspottkörteln som framställer kroppens insulin har förstörts av kroppens immunförsvar. Kroppen kan inte längre tillverka eget insulin och insulin är ett livsnödvändigt hormon. 

Om du fick nämna tre saker som är viktigt att tänka på när det gäller mat för diabetiker, vilka skulle de vara?

– Att ha rutiner samt ett matschema som följer ungefär samma tider varje dag med frukost, mellis, lunch, mellis, middag och kvällsmål. Sen är det bra att skaffa sig ett hum om vilka råvaror och livsmedel som påverkar just ditt blodsocker på olika sätt. Att tillsätta fibrer till måltiden är alltid bra för ett jämnare blodsocker.

– Dock ska mat vara lustfyllt och en njutning, det kompromissar vi aldrig med. 

Mer om författaren Björn Frantzén