Norstedts blixtsläpper bok om skolattentatet i Trollhättan

Journalisten Åsa Erlandssons bok handlar om hur rasism, ofrivilligt utanförskap och psykisk ohälsa kan få ödesdigra konsekvenser.

tisdag 19 september 2017

Den 29 september släpps Åsa Erlandssons bok Det som aldrig fick ske – Skolattentatet i Trollhättan. En reportagebok om Sveriges blodigaste skoldåd genom tiderna. Boken har på grund av sitt innehåll hållits hemlig ända fram till utgivningen.

Orsaken är att boken innehåller nya, unika faktauppgifter om vad som egentligen hände den ödesdigra dagen i Trollhättan den 22 oktober 2015 då den svärdbeväpnade Anton Lundin Pettersson mördade tre människor och skadade ytterligare en person allvarligt. Dessa nya fakta är information som inte ens polisen eller de närmaste känner till. I boken, som bygger på omfattande research under lång tid, intervjuas också människor som aldrig tidigare uttalat sig offentligt.

Vi får följa gärningsman och offer, poliser och anhöriga, experter och skolpersonal, vars berättelser blir pusselbitar till mer än själva attentatet. Författaren Åsa Erlandsson visar hur Sverige håller på att förändras och om hur rasism, ofrivilligt utanförskap och psykisk ohälsa kan få ödesdigra konsekvenser.

Till Journalisten säger Åsa Erlandsson:

– Det här är Sveriges blodigaste skoldåd, dessutom med rasistiska motiv och det får aldrig glömmas bort. Det har också blivit väldigt tyst efter dådet nu när det är mycket fokus på våldsbejakande jihadistiska gärningar. En annan anledning är att samhället drog lite av en kollektiv suck när det kom fram att gärningsmannen var en ”ensam galning”. Men han var också del av en högerextrem världsbild. Han var ensam i verkliga livet, men inte på nätet.

Brottet är polisiärt uppklarat, det vill säga att gärningsmannen är identifierad. Han lever inte längre. Men för att verkligen förstå vad som hände före, under och efter våldsdådet finns det all anledning att granska händelserna närmare. I vilket slags samhälle kan den här typen av extremism gro och blomma ut?

Åsa Erlandsson är prisbelönad journalist och har med Det som aldrig fick ske skrivit en djuplodande skild­ring av den nya tidens ensamagerande gärningsmän som går under radarn och i hemlighet planerar sin egen och andras undergång. Det är också en berättelse om Sverige och samhället vi alla gemensamt ingår i och utformar.