Sigrid Combüchen och Johannes Anyuru nominerade till Augustpriset

Två skildringar av terror och repression, idag, igår och i framtiden, har chans att vinna i kategorin Årets svenska skönlitterära bok.

måndag 23 oktober 2017

Idag avslöjades vilka som nominerats till årets Augustpris. I kategorin Årets svenska skönlitterära bok hittar vi två Norstedtsförfattare – Johannes Anyuru, för romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, och Sigrid Combüchen, för romanen Sidonie & Nathalie.

Det är sjätte gången Sigrid Combüchen nomineras. Tidigare bland annat för romanen En simtur i sundet 2003. Och 2010 tog hon hem priset för romanen Spill. Juryns motivering i år lyder:

”Två kvinnor är på flykt i andra världskrigets slutskede. Utblottade och utlämnade åt sina mest grundläggande behov, söker de sig med skärpta sinnen genom det främmande. Sigrid Combüchens språk skapar verkligheten i hela dess detaljrikedom, smyger tätt inpå kropparna och fångar minsta skiftning i blickar och tonfall. Det är världen av igår vi ser, och, såsom i en spegel, vår egen.”

Johannes Anyuru har nominerats två gånger tidigare, 2009 för diktsamlingen För städerna inuti Hall och 2012 för romanen En storm kom från paradiset. Juryns motivering i år:

”Med en originell och ödesmättad dramaturgi skildrar Johannes Anyuru den händelsekedja där samhällsväven i ett samtida och framtida Sverige bryter samman och lämnar öppet för terror och repression. Med poetisk fördröjning gestaltas den individuella utsattheten i en värld med krympande livsutsikter och en uppfordrande undran över verkan av människors handlingar.”

Priset delas ut 27 november.

Augustjuryn för Årets svenska skönlitterära bok har bestått av: Ingrid Elam (ordförande), Anna Gillinger, Carin Jämtin, Marina Sobasjnikov och Per Svensson.