Fira den goda gröna julen!

I Karoline Jönssons nya bok lagar hon traditionell julmat – och bjuder på nya smaker. Vi bjuder på ett recept ur boken.

torsdag 07 december 2017

”Min kanske enda måsterätt på julbordet är Janssons frestelse, fast när jag gör den på mitt vegovis byter den magiskt nog namn till Jönssons frestelse! Jag ersätter smaken av ansjovis genom att smaksätta havregrädden med ansjoviskryddor”, berättar Karoline Jönsson som skrivit boken Den goda gröna julen.

Jönssons frestelse

Skala potatisen och strimla den fint med mandolin. Skala och hacka löken fint.

Sjud grädde, lagerblad, kryddpeppar, kryddnejlika, ingefära och vitpeppar i 10 minuter under lock. Plocka bort lagerbladen och rör ner senapen.

Varva potatis och lök i en smord ugnsform. Salta efter varje lager potatis. Häll över gräddblandningen, strö på lite ströbröd och avsluta med att hyvla margarinet över gratängen.

Grädda på 200 grader i ca 1 timme eller tills potatisen är mjuk.

6 portioner

15 potatisar
2 stora gula lökar
5 dl havregrädde
3 lagerblad
2 krm malen kryddpeppar
1 krm malen kryddnejlika
1 krm malen ingefära
1 krm vitpeppar
1–2 msk mild senap
salt
2 msk ströbröd
50 g mjölkfritt margarin

Mer om författaren Karoline Jönsson