Därför är berättelserna om Förintelsen så viktiga

Datum

27 Januari 2022

Ester och Leon Rytz är två judiska överlevare. De föddes i Polen och fördes som barn till några av de mest ökända koncentrationslägren: Treblinka, Auschwitz och Bergen-Belsen. Mot alla odds överlevde de avrättningar, slavarbete, sjukdomar, svår svält och till och med dödsmarschen från lägret.

Efter kriget kom de till Sverige och hamnade båda i Borås, utan att känna till varandras existens eller gemensamma bakgrund. En dag såg Leon Ester på stan och han blev blixtförälskad. De bildade familj och beslutade sig för att gå vidare och inte titta bakåt. Det tog lång tid innan de öppnade sig och vittnade om sina upplevelser. I boken Vad dina ögon såg berättar journalisten Snezana Bozinovska deras historia. Både den fasansfulla i Polen under Förintelsen, och det nya mer hoppfulla livet i Borås.

När jag läser boken är det en scen från lägret i Treblinka som särskilt drabbar mig. Det är Leon som berättar. En ungersk lägervakt skjuter ihjäl en mamma och hennes två små barn. Det enda skälet till avrättningen är att barnen gråter. Det är ofattbart omänskligt.

Hela Förintelsen är ofattbar. Men de enskilda händelserna, vittnesmål om förföljelser, segregation, avrättningar, ger oss ändå en möjlighet att försöka förstå. Därför är berättelserna så viktiga. 

En som flitigt rest runt och berättat om Förintelsen var Emerich Roth. Han deporterades till Auschwitz med sina föräldrar och fyra systrar. Bara Emerich Roth och en syster överlevde. Efter kriget kom de till Sverige. 

Likt Leon och Ester var Emerich först tyst om vad han upplevt. Men på 1990-talet, efter att ha sett hur nynazister marscherade på gatorna, började han berätta om sina erfarenheter. Han besökte över tusen skolor.

Förra veckan gick Emerich Roth bort, 97 år gammal. Det är en stor förlust. Men vi har kvar hans, och många andras berättelser, i böcker och i andra former, och vi kan besöka platserna där Förintelsen ägde rum.

Den 27 januari är det Förintelsens minnesdag. Ett tillfälle att hedra offren och dem som överlevde genom att läsa och lyssna till deras berättelser och hjälpa till att föra dem vidare.

I Norstedts utgivning finns många berättelser om Förintelsen och förföljelsen av judar, och om livet som jude idag. Här är ett urval: