Kruso

Författare

Lutz Seiler

Översättare

Aimée Delblanc

Kruso

2016-08-22

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Publiceringsdatum

2016-08-22

Översättare

Aimée Delblanc

Formgivare omslag

Håkan Liljemärker

Kategori

Romaner

Bokinformation

Språk

Svenska

Originaltitel

Kruso

Originalspråk

Tyska

Format

Inbunden, E-bok

Produktdetaljer

ISBN

9789113075730

Kruso

Recensioner

”Glittrande prosa”

”Förtrollande roman mot en tragisk fond” /Norra Skåne

"Det är en roman skriven på en skimrande och förförisk prosa. Den ödesmättade stämningen inför DDR:s förestående fall, sommaren som går mot sitt slut och de många litterära referenserna skänker berättelsen en lätt förtrollad ljusglans. Samtidigt är det en roman som utspelar sig mot en tragisk fond av frihetslängtan och misslyckade flyktförsök. Om Monika Fagerholm och Sofi Oksanen hade stöpts i en östtysk form hade de skrivit Kruso."Evelina Stenbeck

”Magisk myt och politik” /UNT

"I " Kruso" balanserar han skickligt mellan magisk myt och tidens politiska förvecklingar i en burdus, fettdrypande och matosande berättelse om längtan efter den stora friheten (med ett egensinnigt språk som mycket väl fångats av Aimée Delblanc)."Henrik Sahl Johansson

”Jag njöt av att skriva om när allt föll sönder” Intervju med Lutz Seiler i DN

”Det är fascinerande och storslagen läsning.” /Vi Läser

"Att läsa Kruso är att bege sig ut på litterär skattjakt. Lutz Seiler skriver så att man känner sältan i havsbrisen, sanden under tårna och det kalla vattnet runt vaderna. Och mellan raderna faller DDR samman. Det är fascinerande och storslagen läsning."Mats Almegård

Böcker av författaren

Om boken

Två dagar efter Berlinmurens fall, i november 1989, bestämmer sig paret Bischoff för att lämna livet i den lilla östtyska småstaden Gera och söka lyckan i väst. Kvar lämnar de den utflugna sonen Carl. Han ska ta hand om huset och alla föräldrarnas saker – som pappans absoluta stolthet: den ryskbyggda bilen Lada Shiguli. Paret Bischoff beger sig västerut på en resa som leder dem längre bort än Carl någonsin kunnat ana.
Men även Carl bestämmer sig för att lämna Gera. Han packar in sina saker i Shigulin och åker till Berlin. Till en början bor han i sin bil. Sedan lär han känna ett löst sammansatt gäng människor som sysslar med svarta affärer. De bedriver ett gerillakrig om de många tomma lägenhetshusen och driver en bar i en ockuperad källarlokal.I baren samlas konstnärer, ryska soldater som snart ska lämna Berlin, anarkister och andra vinddrivna existenser. Carl börjar följa sin dröm: att skriva dikter.Stjärna 111 är en så kallad en Wende-roman, en roman om murens fall och Tysklands återföreningen. Men som sådan ger den en helt ny bild av den dramatiska historiska förändringen som Tyskland genomgick. Vi får följa de östtyska flyktingarna på den långa vägen mot ett nytt liv, och vi får möta det alternativa Berlin i sin post-historiska vagga.

Läs mer

Lutz Seiler

Stjärna 111

Om boken

Efter att ha förlorat sin flickvän beslutar sig den unge litteraturstudenten Edgar för att återse sin barndoms sommarparadis. Han tar jobb på ön Hiddensee, där dissidenter kunde få tillfälliga jobb på hotellen eller som badvakter under kommunisttiden i Östtyskland.

Ed lär känna Alexander Krusowitsch, Kruso, som är ett slags gudfader på ön. Via honom kommer Ed in i gruppen av skeppsbrutna på den plats som blivit en verklighet utanför den vanliga. Kruso initierar Ed i ritualerna för säsongsarbetarna, inte minst deras nätter, då Ed leds mot sitt sexuella uppvaknande. Berättelsen följer Edgar under sommaren 1989, då Kruso försvinner, fram till murens fall i november.

Kruso är en imponerande roman som på ett poetiskt språk skildrar vänskap, svek och sökandet efter frihet under förtryck. Hiddensee är den perfekta dramatiska inramningen för de fantastiska romangestalterna i Lutz Seilers storartade debut, som drar en linje från sommaren 1989 ända in i nuet.

Läs mer

Kruso

Lutz Seiler

Kruso