Mellan förtvivlan och förtvivlans mod

Författare

Kristina Lugn

Mellan förtvivlan och förtvivlans mod

2021-01-04

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2021-01-04

Recensionsdag

2021-01-27

Formgivare omslag

Carl Åkesson

Kategori

Övrigt Svenska Akademien

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Papper

Munken Lynx Rough

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113116037

Antal Sidor

85

Vikt (kg)

0.137

Ryggbredd (mm)

14

Höjd (mm)

148

Bredd (mm)

112

Miljöpåverkan

98g CO2e
Papper
ca 48 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 8 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 42 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Kristina Lugn var en alldeles egen röst i Svenska Akademien, en röst som tystnade alltför tidigt. I denna volym har samlats alla texter från hennes framträdanden i Akademiens regi - från inträdestalet över företrädaren på stol 14, Lars Gyllensten, till minnesteckningen över hennes kollega vid Teater Brunnsgatan 4, Allan Edwall.

Läs mer

Kristina Lugn

Mellan förtvivlan och förtvivlans mod

Om boken

Vid Svenska Akademiens högtidssammankomst den 20 december 2006 tar Kristina Lugn sitt inträde i Akademien. Hon efterträder Lars Gyllensten på stol nummer 14. Detta är Kristina Lugns inträdestal över sin föregångare.

Läs mer

Svenska Akademiens inträdestal: Lars Gyllensten

Kristina Lugn

Svenska Akademiens inträdestal: Lars Gyllensten