ABFs litteratur- och konststipendium 2016 tilldelas Eija Hetekivi Olsson

Foto: Jerker Andersson

Datum

22 September 2016

Foto

Jerker Andersson

Motivering:
Eija Hetekivi Olsson tilldelas ABFs litteratur- och konstipendium 2016 för sina romaner "Ingenbarnsland" och "Miira". Med ett klassperspektiv som bränner och borrar sig in under huden skildrar böckerna Miiras barndom och ungdom i ett segregerat Göteborg, i förorterna Gårdsten och Bergsjön, under 80- och 90-talet. Klass, kön och etnicitet är de bojor Miira kämpar emot. Outtröttligt och med alla till buds stående medel visar hon att hon inte finner sig i orättvisor eller på förhand uppgjorda roller för de som står längst ifrån makten.

En tuff och ilsken överlevare med stor integritet far fram genom betongen, ordkargt peppad av föräldrar vars hårda kroppsarbete sliter ut dem i förtid. Hungrande efter kunskap sätter hon målen för sin framtid skyhögt. Oavsett om hon befinner sig i skolan, i bostadsområdet eller i arbetslivet bankar, slår och hamrar hon på samhällets portar för att bli insläppt och för att ta plats. I Miiras vildsinta och arga protester bor också solidariteten med de som finns omkring henne. Ger er inte, tjejer, ge inte upp, signalerar hela hennes uppenbarelse.

Det personliga språket i romanerna, egensinniga ordvändningar och ordvrängningar, spränger och stampar sig fram och genom dem tar Miira form, och plats, på sina egna villkor.

I Miiras erfarenheter bor hundratusentals människors upplevelser av dagens Sverige. Med skildringen av henne tar Eija Hetekivi Olsson plats som en av 2010-talets viktigaste arbetarförfattare.

Eija Hetekivi Olsson, född 1973, är uppvuxen i Göteborgsförorterna Gårdsten och Bergsjön. Hon har bland annat arbetat som trappstädare och restaurangbiträde, innan hon läste in gymnasiet på komvux och utbildade sig till lärare. Hennes debutroman Ingenbarnsland som utkom 2012 hyllades av kritikerna, tilldelades Katapultpriset och nominerades till både Augustpriset och till Sveriges radios Romanpris. Miira är den efterlängtade uppföljaren.

Stipendiet om 100 000 kronor delas ut av ABFs förbundsordförande Helén Pettersson torsdag 22/9 kl. 17.00 i ABF:s monter B09:19 på bokmässan i Göteborg.

Relaterat

Om boken

Hon kastade sig över honom. Kampkramade hans lärarkropp hårt bakifrån med hela sin collegekropp. Brandbrusade. Gjorde fällben på honom så att de båda föll framåt och dök in bland bladen. Pressade pannan mot hans mansnacke och mörkmorrade.

Hjärnan var överhettad, hon kunde inte hålla sig och bet i hans hals med blodsugartänderna. Ville sluka fångsten som inte gav sig utan spjärnade emot och nu fällde upp rumpan precis som de andra som nyss startat stafettloppet hade gjort. Det var ju så hon skulle göra, när hon ville. Inte han. Hon skrattade till. Borrade in dojorna i dyngan och band armarna runt hans bröst. Hennes hjärta hårdbankade. Bröstvårtorna stelnade och sände elstötar mot skrevet. Låren darrade.

Miira är född och uppvuxen i Göteborgsförorterna Gårdsten och Bergsjön. Hon kan äntligen lämna hemspråksklassen och den ofria grundskoletiden bakom sig och påbörja den fria grymmetiden. Plugga järnet på gymnasiet, bli proffs. I hjärnkirurgi. Flytta hemifrån, hetshångla när hon vill. Bli fri från trappstädarjobbet också. Men vägen är krokig, livet krulligt, och Miira får blåmärken av krockarna. Trots det vägrar hon att ge sig. Med en brinnande vildvilja slår hon sig fram genom hindren i ett hårt segregerat system.

Eija Hetekivi Olsson debuterade 2012 med den kritikerrosade och prisbelönta romanen Ingenbarnsland. Nu är hon tillbaka med uppföljaren Miira.

Läs mer

Eija Hetekivi Olsson

Miira

Relaterade artiklar

Foto: Jerker Andersson

10 augusti 2021

Eija Hetekivi Olsson: ”Mobbade barn måste gå till helvetet på jorden, varje dag”