Norstedts ger ut vittnesmål från Belarus

Foto: Alhierd Bacharevic

Datum

21 December 2020

Foto

Alhierd Bacharevic

De fredliga protesterna i Belarus fortsätter, trots det besinningslösa våldet från Lukasjenkas lakejer. Det händer nu och det händer nära.

Medborgarna i Belarus vet att de är med om något stort, att de tillsammans kan förändra historien. Julia Tsimafejeva är en av dem. Norstedts ger nu ut Dagar i Belarus, hennes vittnesmål. Överskottet från försäljningen av Dagar i Belarus går till Svenska PEN:s arbete för yttrandefrihet. Läs mer här hur du kan engagera dig.

Nedan bjuder vi på Patrik Hadenius, Norstedts förlagschef, förord till boken. Han berättar hur den kom till:

– Jag läste ett avsnitt ur Julia Tsimafejevas dagbok i Dagens Nyheter och drabbades av det. Bara genom den enda dagens beskrivning blev grymheten i regimens våld mot de fredliga demonstrationerna så uppenbar. Det var tydligt hur olika samhällen det svenska och belarusiska är, trots att de geografiskt är så nära varandra. Det tar bara drygt en timme med flyg mellan Stockholm och Minsk. 

– Via översättaren Ida Börjel kom jag i kontakt med Julia Tsimafejeva och frågade om hon ville publicera en bok. Tack vare fantastiska insatser av Ida Börjel och redaktören Henrik Sjöberg, lyckades vi på rekordtid att få ut boken. Dessutom erbjöd sig Dimitri Plax att skriva ett efterord och Rufina Bazlova bidrog till ett fantastiskt omslag. Vi beslutade snabbt att skicka ut boken till alla Norstedts författare inför jul och att överskottet från försäljning av boken ska gå till Svenska PEN.

Varför ger Norstedts ut boken?

– För att stödja kampen som förs i Belarus och uppmärksamma svenska läsare om den. Tyvärr är ju inte den belarusiska situationen unik. Det är också därför vi stödjer Svenska PEN och deras arbete för hotade och fängslade författare. Det som är speciellt just nu i Belarus är möjligen det spirande hoppet. Ju fler som vet och står bakom en förändring, desto större är chansen att den faktiskt kan hända.

Vad hoppas du ska hända framöver?

– Mest hoppas jag förstås att regimens våld ska upphöra och att demonstranternas rättmätiga krav på bland annat yttrandefrihet och demokratiska val ska hörsammas. I väntan på det hoppas jag att fler ska förstå hur situationen är i Belarus, ett land inte långt från Sverige. 

 

 

Förord till Dagar i Belarus

Det var en fin promenad idag. Jo faktiskt, en promenad. Vi är alla bara ute och promenerar.

Så beskriver poeten och den ofrivilliga demonstranten Julia Tsimafejeva sin fredliga protest mot diktaturen. En protest som möts med våld. Och sedan ännu mer våld. 

När jag första gången läste Julia Tsimafejevas dagbok drabbade texten mig med sin närhet. Belarus är nära. Dess huvudstad Minsk ligger på ungefär samma avstånd från Stockholm som Berlin. Flyget tar bara drygt en timme. Det är nära, men ändå långt från Sverige och svensk vardag. 

Trots att den inte är vår vardag så är den alltför mångas. Inte bara i Belarus. Tidskriften The Economist klassar 52 länder i världen som auktoritära. De är antingen diktaturer eller envälden. Belarus är ett av dem.

Det är siffror och rankinglistor. Vi behöver dem för att försöka förstå att detta är verkligen finns. Men vi behöver också rösterna, poeterna, författarna, förlagen.

Vilka är de som gör detta, frågar Julia Tsimafejeva. Är de där sadisterna och slaktarna kanske inte härifrån? Kan de vara från ett annat land? Från en annan planet? undrar hon.

Vilka som drabbas behöver författaren inte fråga. Det är hon själv och hennes vänner. Men de är inte ensamma; en stor majoritet vill ha bort Lukasjenka och bygga ett land i fred och frihet. Det är vackert och hoppfullt.

Vi är flera som gjort denna bok möjlig. Jag vill särskilt tacka Ida Börjel, som fört en stöttande dialog med Julia Tsimafejeva i Minsk och under hög tidspress redigerat och översatt denna starka text, Dimitri Plax, vars personliga efterord förklarar Belarus, och Henrik Sjöberg, bokens redaktör som i kamp mot klockan lyckats färdigställa boken på nolltid.

Men främst vill jag rikta mig till alla er som protesterar. Vi ger ut den här boken för er. Vi står på er sida och vi delar ert hopp.

Patrik Hadenius

Relaterat

Om boken

De fredliga protesterna i Belarus fortsätter, trots det besinningslösa våldet från Lukasjenkas lakejer. Det händer nu och det händer nära.

Medborgarna i Belarus vet att de är med om något stort, att de tillsammans kan förändra historien. Julia Tsimafejeva är en av dem. Det här är hennes vittnesmål.

Läs mer

Julia Tsimafejeva

Dagar i Belarus

Relaterade artiklar

Foto: Alhierd Bacharevic

21 december 2020

Norstedts ger ut vittnesmål från Belarus