Omslagsbild: Om hösten

Översättare: Staffan Söderblom
Utgivningsdatum: 2016-09-06
Recensionsdatum: 2016-09-26
ISBN: 978-91-1-307203-6

Om hösten

"Detta fantastiska, som du snart ska få möta och se, är så lätt att tappa ur sikte, och det finns nästan lika många sätt att göra det på som det finns människor. Det är därför jag skriver den här boken till dig. Jag vill visa dig världen, som den är, runt omkring oss, hela tiden. Bara genom att göra det kan jag själv få syn på den."

Ett barn väntar på att födas. Och en far slår sig ner för att skriva till det. Om vad som väntar, om märkliga fenomen och föremål, människor och djur, vilka alla är en del av det vi kallar världen. Han skriver om solen och om grävlingen, om termosen och om pisset, om sängen och om ensamheten. Och under tiden växer barnet i mörkret.

Karl Ove Knausgård har skrivit fyra årstidsböcker, varav Om hösten är den första, med dedikationen Brev till en ofödd dotter. Här beskriver han i korta nedslag tillvaron så som den ter sig för honom - livets små mirakel och stora vardagligheter, vilka tillsammans bildar ett slags personlig och slumpmässig encyklopedi.

"Samtidigt ömheten, innerligheten, nakenheten och den gravallvarliga naivism som besjälar de mest prosaiska tingestar (i Knausgårds händer förvandlas en vanlig kaffetermos till familjens totem) alltsammans återspeglat i Vanessa Bairds vackra illustrationer. För de många hängivna Knausgårdianerna är boken givetvis en guldgruva, att bläddra i och söka tröst ur."
Expressen om Om hösten

Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2016

SENASTE RECENSIONERNA

"Om hösten och Om vintern är i slutändan två oemotståndliga textsamlingar. [...] För läsaren är det som att komma till en solupplyst glänta i en mörk, tät skog."
ETC
"Men satan i gatan vad bra han skriver!" /SvD "Knausgård har en sådan oerhörd sensibilitet inför världen! Jag tror ärligt talat att han inte vet vad cynism är, åtminstone finns det inget spår av det i hans texter. Allt hänger samman, förbindelsen med världen är så intim att det blir hudlöst, och det är både hisnande och obehagligt att läsa. Karln blöder. Han tar saker på djupaste allvar - ibland önskar man att han skulle dra ett skämt, det ska erkännas - och i nio fall av tio kan han göra det utan att bli det minsta löjlig. Det kan bara bero på två saker: uppriktighet och stilistik. Att vara utrustad med all denna känslighet och samtidigt all den litterära begåvning det krävs för att förmedla den, man kan bli avundsjuk för mindre."Therese Eriksson
"Det finns inget annat sätt att läsa kulturmannen Knausgårds nya bok än med storögd fascination. Den är nämligen skitbra."
www.dn.se
"Uppriktigheten är Knausgårds elixir." "Finns det någon annan än Karl Ove Knausgård som kommer undan med detta? Finns det någon annan författare som man så tvärsäkert i ena sekunden kallar sopa och i den andra geni?"Kristian Ekenberg
www.helahalsingland.se

Karl Ove Knausgård, född 1968, debuterade 1998 med romanen Ut ur världen (på svenska 2015), för vilken han som första debutant någonsin erhöll det prestigefulla Kritikerprisen. År 2004 kom den fristående fortsättningen, romanen En tid för allt (på svenska 2006), som bland annat nominerades till Nordiska rådets litteraturpris och det internationella IMPAC Dublin Literary Award. Han fick ett stort internationellt genombrott för sin romansvit Min kamp (på svenska 2010-2013). Knausgård belönades med Svenska Akademiens nordiska pris 2019 och H.C. Andersen litteraturpris 2020, med motiveringen ”för sin intensiva förnyelse av fältet mellan roman och självbiografi, ett område som också H.C. Andersen storstilat utforskade, och i likhet med H.C. Andersen placerat Skandinavien på den litterära världskartan”. Hans senaste roman var den mycket uppmärksammade Morgonstjärnan (2020).

Priser och utmärkelser:

Kritikerpriset 1998 för Ute av verden
P2-lyssnarnas romanpris 2004 för En tid for alt
Sørlandets litteraturpris 2005 för En tid for alt
Bragepriset 2009 för Min kamp
Gyldendalpriset 2011
Aust-Agder fylkeskulturpriset 2012
"Welt"-Literaturpreis 2015
Svenska Akademiens nordiska pris 2019

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.