Våra nya böcker i mars 2024

Foto: Elvira Glänte

Datum

27 Februari 2024

Foto

Elvira Glänte

Månadens utgivning innehåller böcker av bland andra Karl Ove Knausgård, Åsa Beckman, Mary Beard och Inger Edelfeldt.

Under mars kommer den fjärde delen i serien som Karl Ove Knausgård inledde med Morgonstjärnan. Nattens skola är en roman om hur konst skapas och om hur lätt ett människoliv kan ödeläggas. Det är en roman om de krafter som omger oss, både de mörka och de ljusa, och om en människas uppgång och fall.

Åsa Beckmans Kulturbarn är en essä om många av de författarbarn som hon läst, hört och identifierat sig med, och hon nystar i trådarna i sitt eget liv. Här berättar hon för första gången rakt om sin egen barndom och väjer inte för det svåra.

En av våra främsta historieförfattare, Mary Beard, skriver om romarrikets kejsare och Karolina Brising öppnar grindarna till sin underbara trädgård på Länsmansgården.

Här är alla våra nya böcker i mars.

Gunilla Thorgren – Franska revolutionens rebell 

Deklarationen om människans och medborgarens rättigheter antogs 1789 under franska revolutionen. Den gällde dock bara männen. Kvinnorna lämnades fortsatt ofria.

Olympe de Gouges, ung änka och ensamstående mamma, självlärd författare, dramatiker och debattör var mäkta upprörd över denna orättvisa. Hon skickade 1791 in ett kompletterande förslag till Frankrikes nationalförsamling: Deklarationen om kvinnans och medborgarinnans rättigheter.

Olympe de Gouges engagemang under franska revolutionen är enastående. Hon skrev pjäser, romaner, essäer och mängder av politiska pamfletter. Hon fanns med i upplysningens innersta krets. Hon var pionjär som feminist, antirasist och antivåldsaktivist.

I över tvåhundra år har hon varit marginaliserad i historieskrivningen. Avfärdad av sina vedersakare som en omoralisk kurtisan och knäpp.

Men vem var hon egentligen? Vad gjorde hon för avtryck i denna Europas numera mytomspunna borgerliga revolution? Hur påverkade hon andra kvinnors engagemang under den här tiden? Gunilla Thorgren, själv en feministisk pionjär med bakgrund i Grupp 8, berättar om en kvinna som på flera sätt påminner om 1970-talets feminister. En idealistiskt driven och totalt orädd kvinna som var långt före sin tid och drevs av en övertygelse som kostade henne livet. Utgivningsdatum 1 mars

Hannu Sarenström – Trädgårdsromanser 

Hannu Sarenström är en av våra mest inspirerande mat- och trädgårdsprofiler. Han har en sällsynt förmåga att förundras inför det odlade, i allt från kombinationer av tidiga och sena blomningar i perennrabatten till att välja de bästa tomatsorterna.

Här får vi följa hans väg med både stora och små odlingsprojekt i trädgården. Hannu Sarenström söker och skapar ett närmast poetiskt tillstånd i sin trädgård på Langeland, såväl i köksträdgården som i blomsterrabatterna. En känsla av romans mellan kontraster, mellan jorden och växtkraften, det skira och det storslagna, mellan färger och former, mellan årstidernas växlingar och trädgårdsmästaren och hans verk. Utgivningsdatum 1 mars

Karl Ove Knausgård – Nattens skola 

Nattens skola är den fristående fortsättningen på romanserien som inleddes med Morgonstjärnan, Vargarna från evighetens skog och Det tredje riket.

Året är 1985. Den ambitiöse Kristian Hadeland flyttar till London för att studera fotografi. Hans första tid i staden är fylld av motgångar men med tiden möter han flera personer som får stor inverkan på hans liv. Holländaren Hans är besatt av teknologi, alltifrån fotokonstens och grammofonens tidiga barndom till datorns omvälvande övertagande av verkligheten. Vivian är teaterregissör i färd med att sätta upp Den tragiska historien om doktor Faustus av Christopher Marlowe, vars föreställning hon ber Kristian att fotografera.

I romanens andra del möter vi på nytt Kristian, men nu tjugofyra år senare när han är en uppburen och framgångsrik konstnär. Inför en stor retrospektiv utställning i New York ställer han sig frågan om han har nått alla sina drömmars mål — och om det var värt priset. Utgivningsdag 6 mars

Karolina Brising – Trädgårdsdesign – Hemma hos Karolina på Länsmansgården

En gedigen grundbok som lär ut grunderna i att planera sin trädgård från grunden, eller hur du förändrar en redan existerande. Följ med trädgårdsingenjör Karolina Brising i arbetet med den egna Länsmansgården, en storslagen trädgård som varje år inspirerar såväl besökare som följare i sociala medier. Utgivningsdatum 8 mars

Mary Beard – Roms kejsare 

I den internationella succén SPQR berättade Mary Beard om det antika Roms tusenåriga historia. Med sin nya bok riktar hon fokus mot de härskare som ledde riket, från Julius Caesar (mördad 44 f.Kr.) till Alexander Severus (mördad 235 e.Kr.), hon gör upp med myter och skapar ett mer nyanserat porträtt av antikens mest glorifierade figurer.

Vilken makt hade kejsaren egentligen? Varför blev så många kejsare avrättade? Vilka var det som drog i trådarna bakom kulisserna, och hur gick det ens att styra över ett så enormt rike?

Än en gång visar Mary Beard varför hon är en av vår tids främsta historieförfattare. I Roms kejsare berättar hon Romarrikets historia som den aldrig berättats tidigare. En bred, lärd och underhållande bok om ett av historiens mest kända jobb. Utgivningsdatum 8 mars

Inger Edelfeldt – Ett litet bo

Sara söker det vackra, det tröstande; kan inte leva utan det. Hon har börjat tröttna på stadslivet. När hon plötsligt ärver torpet hon minns från sin barndoms somrar flyttar hon dit.

”Sälj rucklet!” säger hennes bestsellerförfattare till mor, men det gör henne bara ännu mer beslutsam. På landet ska hon odla sin trädgård och sin kreativitet. Inger Edelfeldt skriver med inlevelse och sorgsen humor om ett liv i skuggan av brutala och svårbekämpade ekonomiska intressen. Och om en märklig drömgestalt som pockar på ur ”den inre skogen” – en trakt som kan vara lika svårbevarad som den yttre. Utgivningsdatum 18 mars

Anna-Lena Brundin & Jan Sigurd – Anki åker till Paris

Efter att ha blivit änka och rest på sin allra första utlandsresa ihop med väninnan Rose-Marie har Anki återfått aptiten på livet. Nu ska de möta våren i Paris. Det kan ju inte vara helt fel att sippa bubbel vid ett cafébord i Montmartre och trängas med kändisar under stadens världsberömda modevecka istället för att stå på frisersalongen Saxåfön och klippa kluvna hårtoppar på vanligt folk. Anki åker till Paris är en underfundig, charmig och kaxig berättelse om att det aldrig är försent att leva livet. Utgivningsdatum 21 mars

Åsa Beckman – Kulturbarn

Åsa Beckman växer upp i en familj som präglas av hennes far, författaren och poeten Erik Beckman. Där finns en stark kärlek men också perioder av vacklande självkänsla, otrohet och missbruk som kommer att påverka henne – då och länge efteråt.

Med åren har hon börjat intressera sig för hur barn till författare verkar utveckla ett medberoende till sina både utlevande och känsliga föräldrar. Tidigt lär sig barnen att stötta och uppmuntra, får svårt att själva ta plats och anpassar sig för att inte störa deras skrivprocess. Samtidigt får de finna sig i att förvandlas till ”material” och se sig själva dyka upp i föräldrars böcker. De här barnen förstår en sak: att konsten är viktigare än livet. Utgivningsdatum 25 mars

Kerstin Norborg – Jag måste gå rätt in i elden

”Jag måste gå rätt in i elden” skriver Honorine Hermelin i ett brev till Hagar Olsson i juni 1931. 36 år senare sitter hon på Blomsterfondens äldreboende i Älvsjö, tittar på gråsparvarna i busken utanför fönstret, äter fläskkarre i matsalen med de andra gamla och tänker tillbaka på sitt liv, i och utanför Fogelstadgruppen. Det här är inte en historisk roman, Kerstin Norborg har skapat sin egen Honorine, en kvinna som är både hård och skör, frågande och insisterande. Jag måste gå rätt in i elden är en roman om systerskap, åldrande och vad som blir kvar av ett liv. Utgivningsdatum 28 mars

Jeanette Bergenstav – Havsgrav

Längst ut i Bohusläns havsband samlas en grupp främlingar för att förändra sina liv. Den karismatiska retreatledaren utlovar rening från skam och skuld. Men till vilket pris? När tillvaron på den karga ön tar en mardrömslik vändning är det omöjligt att veta vem som är vän och vem som är fiende. Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin. Utgivningsdatum 28 mars

Relaterat

Om boken

” Jag måste gå rätt in i elden.” Så skriver Honorine Hermelin i ett brev till Hagar Olsson i juni 1931.
46 år senare sitter Honorine på Blomsterfondens äldreboende, tittar på gråsparvarna i busken utanför fönstret, äter fläskkarre i matsalen med de andra gamla och tänker tillbaka på sitt liv: barndomen utan mamma, äktenskapet med dendanske författaren Vilhelm Grönbech, relationen med den passionerade Hagar och den långa stillsamma kärleken till Ada Nilsson, som hon arbetade och levde med i många år. Biträdena avlöser varandra. Eller gör de? Hon börjar få svårt att känna igen ansikten, och vågar inte längre fråga, kanske frågade hon nyss. På Fogelstad kom hon att bli en central gestalt i en kvinnorörelse som förändrade det svenska 1900-talet. Nu är arbetet ochkampen över och det som återstår är att försöka förstå vem hon har varit, i sina egna ögon och i andras, och vad kärlek är. Det här är inte en historisk roman om Fogelstadgruppen. Kerstin Norborg har studerat Honorine Hermelins brev och texter, men framför allt skapat sin egen Honorine, en kvinna som är både hård och skör, frågande och insisterande. Vi möter henne på en plats som hon har längtat till, men också fruktat. Ingen ser henne här, hon är vänd mot sig själv, mot drömmarna, vreden och längtan. Jag måste gå rätt in i elden är en roman om systerskap, åldrande och vad som blir kvar av ett liv.

Läs mer

Kerstin Norborg

Jag måste gå rätt in i elden

Om boken

"Brutal och imponerande underhållning" - Kapprakt.se
Längst ut i Bohusläns havsband samlas en grupp främlingar för att förändra sina liv. Den karismatiska retreatledaren utlovar rening från skam och skuld. Men till vilket pris? När tillvaron på den karga ön tar en mardrömslik vändning är det omöjligt att veta vem som är vän och vem som är fiende.I en annan del av skärgården kämpar journalisten Jennifer Sundin mot sina egna demoner. När en ung kvinna hittas död i vattnet dras hon in i fallet. Kvinnans förflutna visar sig innehålla både våld och mörka hemligheter.Efter att en man lämnats att dö, fastsurrad på grunt vatten med skärsår över hela kroppen, slår sig Jennifer samman med fotografen Petter och polisen Strömberg. De inser att de jagar en mördare med smak för det grymma och spektakulära – alltid med en koppling till havet.Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

Läs mer

Havsgrav

Jeanette Bergenstav

Havsgrav

Om boken

"Förutom att Åsa Beckman på ett intressant sätt behandlar ett angeläget ämne är det en glädje att ta del av hennes rika språk och formuleringskonst. Helt enkelt briljant!" Betyg 5/5.
BibliotekstjänstÅsa Beckman växer upp i en familj som präglas av hennes far, författaren och poeten Erik Beckman. Där finns en stark kärlek men också perioder av vacklande självkänsla, otrohet och missbruk som kommer att påverka henne – då och länge efteråt.Med åren har hon börjat intressera sig för hur barn till författare verkar utveckla ett medberoende till sina både utlevande och känsliga föräldrar. Tidigt lär sig barnen att stötta och uppmuntra, får svårt att själva ta plats och anpassar sig för att inte störa deras skrivprocess. Samtidigt får de finna sig i att förvandlas till ”material” och se sig själva dyka upp i föräldrars böcker. De här barnen förstår en sak: att konsten är viktigare än livet.Det blir en essä om många av de författarbarn som hon läst, hört och identifierat sig med, och hon nystar i trådarna i sitt eget liv. Här berättar hon för första gången rakt om sin egen barndom och väjer inte för det svåra.

Läs mer

Kulturbarn

Åsa Beckman

Kulturbarn

Om boken

"en berättelse med mycket humor och värme där det ständigt händer dråpliga saker"
Betyg: 4/5 BTJEfter att ha blivit änka och rest på sin allra första utlandsresa ihop med väninnan Rose-Marie har Anki återfått aptiten på livet. Nu ska de möta våren i Paris. Det kan ju inte vara helt fel att sippa bubbel vid ett cafébord i Montmartre och trängas med kändisar under stadens världsberömda modevecka istället för att stå på frisersalongen Saxåfön och klippa kluvna hårtoppar på vanligt folk.Paris sägs dessutom vara de älskandes stad (som om det inte skulle gå att hitta romantik i Hallsberg eller Trelleborg?). Och när Anki träffar en stilig fransman på en bar börjar hon tänka att hon faktiskt kanske är någon som andra vill ha. Eller som hon själv säger: "Jag är huvudperson i min egen pjäs och står i strålkastarljuset, mitt på scen och vill göra det bästa av mitt liv. Jag är trött på att vänta. Det är min dröm som räknas nu.”Anki åker till Paris är en underfundig, charmig och kaxig berättelse om att det aldrig är försent att leva livet.

Läs mer

Anki åker till Paris

Anna-Lena Brundin, Jan Sigurd

Anki åker till Paris

Om boken

Sara söker det vackra, det tröstande; kan inte leva utan det. Hon har börjat tröttna på stadslivet. När hon plötsligt ärver torpet hon minns från sin barndoms somrar flyttar hon dit.
"Sälj rucklet!" säger hennes bestsellerförfattare till mor, men det gör henne bara ännu mer beslutsam. På landet ska hon odla sin trädgård och sin kreativitet.Till den som här känner doften av litterärt gemyt utfärdas en varning: Sara för fram sin nutidsberättelse mot en mörk och hotfull fond. Det hon tvingas inse om den forna idyllen - framförallt den älskade skogen - gör mycket ont.Hon önskar att hon vore mer stridbar. Ett tryggt bo var ju allt hon ville ha. Det och sanna möten med människor. Lyckligtvis saknas de inte, även om relationen med hennes egen familj, den vuxna dottern inräknad, bara glimtvis känns värmande. Och en man; vad vill han, vad döljer han?Inger Edelfeldt skriver med inlevelse och sorgsen humor om ett liv i skuggan av brutala och svårbekämpade ekonomiska intressen. Och om en märklig drömgestalt som pockar på ur "den inre skogen" - en trakt som kan vara lika svårbevarad som den yttre.

Läs mer

Ett litet bo

Inger Edelfeldt

Ett litet bo

Om boken

”Alla som är intresserade av romarriket borde läsa Roms kejsare. Beard är den perfekta historieberättaren.”
New York TimesGrymma, galet rika och maktfullkomliga – så beskrivs ofta det antika Roms kejsare. Men vilka var de egentligen, och vad innebar det att styra över ett av de mäktigaste imperierna världshistorien skådat?I den internationella succén SPQR berättade Mary Beard om det antika Roms tusenåriga historia. Med sin nya bok riktar hon fokus mot de härskare som ledde riket, från Julius Caesar (mördad 44 f.Kr.) till Alexander Severus (mördad 235 e.Kr.), hon gör upp med myter och skapar ett mer nyanserat porträtt av antikens mest glorifierade figurer.Vilken makt hade kejsaren egentligen? Varför blev så många kejsare avrättade? Vilka var det som drog i trådarna bakom kulisserna, och hur gick det ens att styra över ett så enormt rike?Än en gång visar Mary Beard varför hon är en av vår tids främsta historieförfattare. I Kejsare av Rom berättar hon Romarrikets historia som den aldrig berättats tidigare. En bred, lärd och underhållande bok om ett av historiens mest kända jobb.

Läs mer

Roms kejsare

Mary Beard

Roms kejsare

Om boken

En gedigen grundbok som lär ut grunderna i att planera sin trädgård från grunden, eller hur du förändrar en redan existerande. Följ med trädgårdsingenjör Karolina Brising i arbetet med den egna Länsmansgården, en storslagen trädgård som varje år inspirerar såväl besökare som följare i sociala medier.
På ett handgripligt sätt får du lära dig att ta dig an en utemiljö när du inte vet var du ska börja, hela vägen från ritning till färdig trädgård. Även om du inte har en lika storslagen trädgård som Karolina finns delar att ta till sig, det är bara en fråga om skala. Hennes grundsyn vad gäller att formge utemiljöer är detsamma oavsett om det gäller den egna trädgården eller ett uppdrag. Det gör att trädgården på Länsmansgården går att applicera på vilken utemiljö som helst.Boken visar alla element inom trädgårdsdesign, som hur man tar sig an en trädgård, form och struktur, växtkomposition med fem olika typer av rabatter, tips för en maffig krukträdgård, samt trädgårdens lilla extra som orangeri, fiskdamm eller cirkelparterr.Det är klassiskt, genomförbart och stilfullt!

Läs mer

Trädgårdsdesign: Hemma hos Karolina på Länsmansgården

Karolina Brising

Trädgårdsdesign: Hemma hos Karolina på Länsmansgården

Om boken

Nattens skola är fortsättningen på romanserien som inleddes med Morgonstjärnan, Vargarna från evighetens skog och Det tredje riket.
Året är 1985. Den ambitiöse Kristian Hadeland flyttar till London för att studera fotografi. Hans första tid i staden är fylld av motgångar men med tiden möter han flera personer som får stor inverkan på hans liv. Holländaren Hans är besatt av teknologi, alltifrån fotokonstens och grammofonens tidiga barndom till datorns omvälvande övertagande av verkligheten. Vivian är teaterregissör i färd med att sätta upp Den tragiska historien om doktor Faustus av Christopher Marlowe, vars föreställning hon ber Kristian att fotografera.I romanens andra del möter vi på nytt Kristian, men nu tjugofyra år senare när han är en uppburen och framgångsrik konstnär. Inför en stor retrospektiv utställning i New York ställer han sig frågan om han har nått alla sina drömmars mål — och om det var värt priset.Nattens skola är en roman om hur konst skapas och om hur lätt ett människoliv kan ödeläggas. Det är en roman om de krafter som omger oss, både de mörka och de ljusa, och om en människas uppgång och fall.

Läs mer

Nattens skola

Karl Ove Knausgård

Nattens skola

Om boken

Deklarationen om människans och medborgarens rättigheter antogs 1789 under franska revolutionen. Den gällde dock bara männen. Kvinnorna lämnades fortsatt ofria.
Olympe de Gouges, ung änka och ensamstående mamma, självlärd författare, dramatiker och debattör var mäkta upprörd över denna orättvisa. Hon skickade 1791 in ett kompletterande förslag till Frankrikes nationalförsamling: Deklarationen om kvinnans och medborgarinnans rättigheter.Olympe de Gouges engagemang under franska revolutionen är enastående. Hon skrev pjäser, romaner, essäer och mängder av politiska pamfletter. Hon fanns med i upplysningens innersta krets. Hon var pionjär som feminist, antirasist och antivåldsaktivist.I över tvåhundra år har hon varit marginaliserad i historieskrivningen. Avfärdad av sina vedersakare som en omoralisk kurtisan och knäpp.Men vem var hon egentligen? Vad gjorde hon för avtryck i denna Europas numera mytomspunna borgerliga revolution? Hur påverkade hon andra kvinnors engagemang under den här tiden?Gunilla Thorgren, själv en feministisk pionjär med bakgrund i Grupp 8, berättar om en kvinna som på flera sätt påminner om 1970-talets feminister. En idealistiskt driven och totalt orädd kvinna som var långt före sin tid och drevs av en övertygelse som kostade henne livet.Den 3 november 1793 giljotinerades Olympe de Gouges, som första kvinna efter drottningen Marie-Antoinette, på Place de la Révolution i Paris. Innan bilan föll ropade hon: ”Min röst kommer att höras från djupet av min grav”.Tack vare Franska revolutionens rebell får vi nu också höra hennes röst.

Läs mer

Franska revolutionens rebell

Gunilla Thorgren

Franska revolutionens rebell

Om boken

... boken har mycket att erbjuda såväl nybörjare som erfarna odlare - och matälskare.
BTJ Betyg 5 av 5.Hannu Sarenström är en av våra mest inspirerande mat- och trädgårdsprofiler. Han har en sällsynt förmåga att förundras inför det odlade, i allt från kombinationer av tidiga och sena blomningar i perennrabatten till att välja de bästa tomatsorterna.Här får vi följa hans väg med både stora och små odlingsprojekt i trädgården. Hannu Sarenström söker och skapar ett närmast poetiskt tillstånd i sin trädgård på Langeland, såväl i köksträdgården som i blomsterrabatterna. En känsla av romans mellan kontraster, mellan jorden och växtkraften, det skira och det storslagna, mellan färger och former, mellan årstidernas växlingar och trädgårdsmästaren och hans verk.Det handlar om att lära sig att skapa en harmoni i trädgården och hitta växter, både grönsaker och blommor, som kompletterar och balanserar varandra – bara för att sedan våga slänga in något oväntat som tillför det lilla extra. Och i detta uppstår trädgårdsromansen.Hannu väljer grönsaks- och blomsorter med stor kunskap och nyfikenhet, och utvärderar sedan skörden med noggrann precision. Han delar generöst med sig av råd, tips och favoritsorter. Och Hannu vore inte sig själv om vi inte också fick med oss ett antal ljuvliga recept med odlandet i fokus.

Läs mer

Trädgårdsromanser

Hannu Sarenström

Trädgårdsromanser

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

27 mars 2024

Åsa Beckman: ”Barnen lär sig att konsten går före livet”