Omslagsbild: Om våren

Översättare: Staffan Söderblom
Utgivningsdatum: 2017-01-20
Recensionsdatum: 2017-02-06
ISBN: 978-91-1-307201-2

Om våren

"April befinner sig mellan den stora sömnen och det stora språnget. April är längtan efter något annat, där det andra ännu är okänt."

I romanen Om våren får vi följa en far och hans tre månader gamla dotter under en dag i april, från det att solen går upp tills den går ner. Tillsammans ska de genomföra en resa i ett vårvaknande Skåne för att besöka dotterns mor som ligger på sjukhus, vilket i sin tur väcker frågor för fadern att besvara, frågor om landskapet som sträcker ut sig, frågor om honom själv och hans sätt att handskas med livets stora och små frågor. Han berättar om sig själv och om kärleken, den kravlösa som glöder svagt genom hela livet, den kärlek som han nu vill ska låta omsluta dottern.

Om våren, den tredje delen i Karl Ove Knausgårds årtidsböcker, är en roman om livets begynnelse, om ljuset men också om mörkret. I romanen ingår också flera målningar av den uppmärksammade svenska konstnären Anna Bjerger.

Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2017
”Världen blommar! Det är sol! Och för min del hög tid att vårstäda bokhyllan och göra plats för övriga delar i Knausgårds årstidsserie.” Jenny Lindh
M-magasin
”Vackert och självutlämnande [...] Det här är den bästa boken hittills i serien och illustreras fint av konstnären Anna Bjerger.”
Norran
"Om våren är en stark och personlig bok som inte väjer för mörkret och smärtan."
GP
"... som litteratur är det oemotståndligt." [...] "Karl Ove Knausgård är den mest livsbejakande författare jag vet - hans texter är så oerhört öppna mot världen. Genom den här boken ljuder en ton av om inte desperation så i alla fall rädsla, oro - som gör den starkt gripande."
Östgöta Correspondenten

NYHETER

Karl Ove Knausgård får pris av Österrike

Priset ges till en författare som utmärker sig särskilt och som översatts till tyska.

Foto: Anders Hansson
Se fler nyheter

Karl Ove Knausgård, född 1968, debuterade 1998 med romanen Ut ur världen (på svenska 2015), för vilken han som första debutant någonsin erhöll det prestigefulla Kritikerprisen. År 2004 kom den fristående fortsättningen, romanen En tid för allt (på svenska 2006), som bland annat nominerades till Nordiska rådets litteraturpris och det internationella IMPAC Dublin Literary Award. Han fick ett stort internationellt genombrott för sin romansvit Min kamp (på svenska 2010-2013). Knausgård belönades med Svenska Akademiens nordiska pris 2019 och H.C. Andersen litteraturpris 2020, med motiveringen ”för sin intensiva förnyelse av fältet mellan roman och självbiografi, ett område som också H.C. Andersen storstilat utforskade, och i likhet med H.C. Andersen placerat Skandinavien på den litterära världskartan”. 

Priser och utmärkelser:

Kritikerpriset 1998 för Ute av verden
P2-lyssnarnas romanpris 2004 för En tid for alt
Sørlandets litteraturpris 2005 för En tid for alt
Bragepriset 2009 för Min kamp
Gyldendalpriset 2011
Aust-Agder fylkeskulturpriset 2012
"Welt"-Literaturpreis 2015
Svenska Akademiens nordiska pris 2019

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.