Omslagsbild: Guds olydiga revben

Utgivningsdatum: 2017-09-04
Recensionsdatum: 2017-09-20
ISBN: 978-91-1-307903-5

Guds olydiga revben

Guds olydiga revben är en högst personlig idéhistorisk resa från antiken och Bibeln som slutar med Martin Luther. Under resans gång med början i Gamla testamentets berättelser om våldtäkter, kvinnoförakt, lydnadskrav och skambeläggning till Nya testamentets förminskning av kvinnan.

Dock inte Jesus. Finns det två kristendomar?

Med hjälp av feministisk forskning har författaren hittat Jesu sju kvinnliga lärjungar, en våldtagen jungfru Maria, dagen när påven Gregorius förvandlade Jesu främsta lärjunge Maria från Magdala till hora, en Jesusrörelse som bestod av många prostituerade, kvinnliga mystiker som formulerade en feminin gudom och en levande kvinnorörelse under medeltiden som verkade och växte runt om i Europa.

Martin Luther, vars reformation nu firas runt om i världen, uteslöt kvinnan från sina frihetsideal. Hennes enda uppgift: att lyda mannen och föda barn. Den kristna idétraditionen lever starkt i det svenska samhället än i dag.

Mer om författaren
55 kr Bok - Pocket
Utgiven: september 2018
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2017
139 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Elin Klinga
Utgiven: december 2019
”Thorgren skriver enkelt och rakt med ett frustande humör, för att se bortom patriarkala traditioner.”
Elisabeth Gerle, Helsingborgs Dagblad
”Gunilla Thorgrens bok är viktig genom sin ambition att gå till botten med de idéhistoriska traditionerna bakom åtminstone en central aspekt på hur en fortvarande misogyni vuxit fram och traderats genom historien.”
Alba
”För Guds och kvinnors skull läs boken! [...] Yvonne Gröning utnämner "Guds olydiga revben" av Gunilla Thorgren till årets viktigaste bok.””
Dala-Demokraten
”Engagemanget är bokens motor: upptäckarglädjen och ilskan gör detta till en lärorik och medryckande bok.”
Joel Halldorf, Expressen

NYHETER

En rolig och skräckfylld upptäcksfärd genom årtusenden av kvinnohat

Gunilla Thorgrens bok Guds olydiga revben sätts upp i ett samarbete mellan Cirkus Cirkör och Malmö Stadsteater. Premiär på Dramatens stora scen i vår.

Foto: Dramaten

”Kvinnornas kristendom var ofta en annan än påvens och biskoparnas”

Bibeln är full av berättelser om våldtäkter, kvinnoförakt och skambeläggning. Men även kvinnor som bjuder på motstånd och går sina egna vägar. Gunilla Thorgren har gjort en idéhistorisk resa genom en annan sorts kristendom.

Foto: Göran Segeholm
Se fler nyheter

Gunilla Thorgren var under många år redaktör för den socialpolitiska tidskriften Pockettidningen R, senare också statssekreterare i Kulturdepartementet, och har skrivit boken Grupp 8 & jag om det tidiga sjuttiotalets kvinnorörelse. Hennes senaste bok Ottar och kärleken (2011), en biografi över Elise Ottesen-Jensen, blev synnerligen kritikerrosad.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.