Omslagsbild: Morgonstjärnan

Översättare: Staffan Söderblom
Utgivningsdatum: 2021-01-20
Recensionsdatum: 2021-02-01
ISBN: 978-91-1-307200-5

Morgonstjärnan

Med sitt rika persongalleri och en handling som spänner över vardagligheter och stora kosmiska sammanhang är Morgonstjärnan ett storverk av en av Europas riktigt stora berättare.

Det är sent i augusti, sommarledighetens sista skälvande dagar. Litteraturprofessor Arne och konstnären Tove befinner sig på Sørlandet tillsammans med sina barn. Vännen Egil bor i ett hus alldeles i närheten, prästen Kathrine är på väg hem från ett seminarium, fritidsledaren Emil repar med sitt band, journalisten Jostein är ute på stan och hans flickvän Turid jobbar natt på sjukhuset. Över var och en av dem dyker det plötsligt upp en jättelik stjärna på himlavalvet. Inte ens astronomerna har ord för att förklara vad det är som sker.

Är det ett stjärnfall? Men varför har då ingen sett stjärnan tidigare? Har den precis uppstått ur intet?

Med tiden lägger sig nyhetsvärdet och livet återgår till så som det var innan stjärnan syntes. Ändå är något förändrat i grunden. Allt märkligare saker tycks ske som påverkar människornas tillvaro på ett oanat sätt.

Morgonstjärnan är en roman om det vi inte förstår, det vi inte vet att namnge och aldrig tidigare har mött. Den handlar om det stora dramat sett genom livets begränsade lins. Men mer än något annat är det en roman om vad som sker när de mörka krafterna i världen får löpa amok.
Mer om författaren
229 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2021
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2021
”...framför allt är Morgonstjärnan en mångbottnad berättelse komponerad av en djävulskt skickligt berättare. Och ja, jag är bergtagen.”
”Morgonstjärnan är en generös bok, fin att vara i, bli underhållen och skrämd av.”
”Så vilka är vi när vi fångas i en ny iskall stjärnas ljus, vad har vi att bevara och försvara?” ”Morgonstjärnan leker med flera genrer, skrämmande och underhållande och ändå igenkännligt knausgårdskt i tonträff och fokus.”
”Karl Ove Knausgårds nya roman är ett storverk.”

NYHETER

Hyllas av kritikerna: ”Knausgårds nya roman är ett storverk”

Morgonstjärnan är en av årets mest efterlängtade böcker. Nu har de första recensionerna kommit.

Foto: Magnus Liam Karlsson

Näsvisa frågor till Karl Ove Knausgård

Morgonstjärnan, Knausgårds första stora roman efter Min kamp-sviten, är en av årets mest efterlängtade böcker. Nu är den äntligen här.

Foto: Magnus Liam Karlsson

Efterlängtad roman från Karl Ove Knausgård

Vi inleder nästa år på bästa sätt med släppet av Morgonstjärnan, en av senare års mest efterlängtade romaner. 

Foto: Magnus Liam Karlsson
Se fler nyheter

Karl Ove Knausgård, född 1968, debuterade 1998 med romanen Ut ur världen (på svenska 2015), för vilken han som första debutant någonsin erhöll det prestigefulla Kritikerprisen. År 2004 kom den fristående fortsättningen, romanen En tid för allt (på svenska 2006), som bland annat nominerades till Nordiska rådets litteraturpris och det internationella IMPAC Dublin Literary Award. Han fick ett stort internationellt genombrott för sin romansvit Min kamp (på svenska 2010-2013). Knausgård belönades med Svenska Akademiens nordiska pris 2019 och H.C. Andersen litteraturpris 2020, med motiveringen ”för sin intensiva förnyelse av fältet mellan roman och självbiografi, ett område som också H.C. Andersen storstilat utforskade, och i likhet med H.C. Andersen placerat Skandinavien på den litterära världskartan”. Hans senaste roman var den mycket uppmärksammade Morgonstjärnan (2020).

Priser och utmärkelser:

Kritikerpriset 1998 för Ute av verden
P2-lyssnarnas romanpris 2004 för En tid for alt
Sørlandets litteraturpris 2005 för En tid for alt
Bragepriset 2009 för Min kamp
Gyldendalpriset 2011
Aust-Agder fylkeskulturpriset 2012
"Welt"-Literaturpreis 2015
Svenska Akademiens nordiska pris 2019

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.