Eija Hetekivi Olsson nominerad till SvD:s litteraturpris 2016

Eija Hetekivi Olsson nomineras till priset för sin roman Miira.
torsdag 20 oktober 2016

Miira är den efterlängtade uppföljaren till Ingenbarnsland. Det är en berättelse om en ung kvinna ur den fattiga, finska arbetarklassen i ett sjavigt, nedbränt och halvkriminellt förortsområde. Miira drömmer om att bli läkare, vuxen och fri, men stöter på motgång efter motgång.

Man måste älska Miira. Något annat går inte, även om man kan bli skraj för hennes fingerknäckande hårda handslag, skrev Therese Eriksson i SvD.

Eija Hetekivi Olsson, född 1973, är uppvuxen i Göteborgsförorterna Gårdsten och Bergsjön. Innan hon läste in gymnasiet på Komvux och utbildade sig till lärare, arbetade hon bland annat som trappstädare och restaurangbiträde. Debutromanen Ingenbarnsland som utkom 2012 hyllades av kritikerna, vann Katapultpriset och nominerades till både Augustpriset och Sveriges Radios Romanpris.

Övriga nominerade är: Sara Mannheimer – Urskilja oss, Lina Wolff – De polyglotta älskarna och Linda Boström Knausgård – Välkommen till Amerika.

Om priset:
SvD:s litteraturpris delas ut sedan 1945. Prissumman på 30 000 kronor går till en lovande svensk författare i stark utveckling, som är aktuell med ett nyutkommet verk. Vinnaren meddelas under en prisceremoni på SvD:s Bokens dag och priset delas ut av kulturchef Lisa Irenius. Bland tidigare pristagare finns författare som Willy Kyrklund, Birgitta Trotzig, Lena Andersson och Kristina Sandberg.

199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2016

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.