Michael Lionstar

Yaa Gyasi släpper vårens mest uppmärksammade debut

Missa inte författarens exklusiva framträdande den 30 januari.
tisdag 17 januari 2017

Yaa Gyasis debutroman Vända hem - som du kan läsa ett kapitel ur här - är en storslagen skildring av hur arvet från kolonialtidens slaveri präglat efterlevande generationer. Den sträcker sig från slavhandelns Ghana till dagens USA, där två halvsystrars olika öden står som fond. Vända hem är en av senare års mest uppmärksammade böcker och manuset till den utlöste ett budgivningskrig bland de amerikanska förlagen. Yaa Gyasi föddes 1989 i Ghana och växte upp i delstaten Alabama i sydöstra USA. Idén till sin debutroman fick hon när hon besökte Ghana och såg de fängelsehålor där de brittiska kolonisatörerna höll slavarna fångna.

”Jag började skriva Vända hem efter en resa till Ghanas Cape Coast Castle. Guiden som visade oss runt berättade att de brittiska soldater som bodde och arbetade i slottet ofta gifte sig med kvinnor ur lokalbefolkningen, vilket jag inte kände till", har hon berättat för The Guardian. "Jag ville visa på kontrasterna mellan två kvinnor – en soldatfru och en slav. Jag trodde att romanen skulle få en mer traditionell struktur och utspela sig i nutid med inslag av tillbakablickar. Men ju mer jag jobbade på den desto mer intresserad blev jag av att se tiden förflyta – att se slavhandeln och kolonialismens effekter över tid.”

Nu kommer Yaa Gyasi till Sverige och gör ett exklusivt framträdande i Norstedtshuset på Riddarholmen den 30 januari, med Tara Moshizi som moderator. Kvällen är öppen för allmänheten och OSA:r gör du här! Vi säljer boken till specialpris, bjuder på dryck och alla besökare får en snygg Norstedtstygväska med sig hem. Platserna är begränsade så först till kvarn gäller. 

Datum: 30 januari 2017
Tid 18.00-19.00
Plats: Norstedts förlag, Tryckerigatan 4

Läs ett utdrag ur Vända hem här

209 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2017
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2017

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.