Harald Borgström

Sodomsäpplet är årets Stockholm läser-bok

Bengt Martins banbrytande roman är utvald till 2017 års Stockholm läser-bok.
måndag 30 januari 2017

Bengt Martin gav 1968 ut romanen Sodomsäpplet, en för sin tid kontroversiell bok då den har en homosexuell huvudkaraktär. I år är den vald till årets bok i Stockholm läser, vilket offentliggjordes på Stadsbiblioteket under måndagskvällen. Med offentliggörandet gick startskottet för Stockholms största bokcirkel. Under året kommer stockholmarna att kunna diskutera Sodomsäpplet i bokcirklar på biblioteken, lyssna på författarsamtal och gå stadsvandringar i karaktären Joakim Manders fotspår.

Se hela programmet för Stockholm läser 2017 här!

Johan Hilton, kritiker och redaktör på DN Kultur, har skrivit förordet till den nya pocketutgåvan, som vi publicerar i sin helhet här. 

- Jag läste en del Bengt Martin i de tidiga tonåren, inte minst Bengt och kärleken som på sätt och vis hänger ihop med Sodomsäpplet. Men det var först efter Roger Wilsons text om Bengt Martin i Bögjävlar-antologin i mitten av 00-talet som jag läste Sodomsäpplet. Och blev enormt berörd, det är ju den sortens berättelser som hamnat lite i bakvattnet av de senaste 20 årens landvinningar för hbtq-rörelsen eftersom de är så mörka och kretsar så mycket kring numera tabubelagda ämnen som homosexuellas skam, äckel och självhat.

Vad hoppas du att Stockholm läser-utnämningen innebär?

- Jag hoppas att det här innebär att fler får upp ögonen för dels Sodomsäpplet-trilogin och dels för Martins otroliga bredd som författare. Han verkade ju i så många genrer och för så många olika läsarsegment. Inte minst Norstedts skulle kunna göra en insats – ge ut Nejlikmusslan och Finnas till också*.

Juryns motivering: ”När Sodomsäpplet kom ut 1968, var det den första skildringen i svensk litteratur av en ung homosexuell man. Vi får följa Joakim Mander och hans upplevelser av att vara homosexuell i Stockholm på 1940-talet, hur det kändes att alltid hamna fel, att förföljas och kränkas. Bengt Martin (1933-2010) skrev uppriktigt, sanningsenligt och med mycket erfarenhet i orden. Kring ett tungt och tabubelagt ämne fick han till en lätthet som gav berättelsen vingar. Nu låter vi den flyga igen."

I juryn som valde årets bok ingick Amalthea Frantz, LL-förlaget; Stig Hansén, författare; Annika Hermele, bokcirklar.se; Torvald Olsson Sundelin, Stockholms stadsmuseum och Maja Bünger, Stockholms stadsbibliotek.


*Vi uppfyller Johan Hiltons önskan; Nejlikmusslan och Finnas till utkommer som e-böcker samtidigt som pocketutgåvan av Sodomsäpplet!

55 kr Bok - Pocket
Utgiven: februari 2017

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.