Laurent Denimal

Författaren Björn Larsson tillägnas en egen bokfestival i Italien

Festivalen, som äger rum en gång om året, varar en vecka och ägnas åt en enda författare och ett enda författarskap.
måndag 30 januari 2017

Författaren Björn Larsson, som under årens lopp har haft stora framgångar i Europa, men särskilt i Frankrike, Italien och Tyskland, där han fått priser och sålt sina romaner i hundratusentals exemplar, tillägnas en egen bokfestival, Dedicafestival, i Pordenone, Italien.

Festivalen, som äger rum en gång om året, varar en vecka och ägnas åt en enda författare och ett enda författarskap, med uppläsningar, föredrag, filmvisningar, utställningar, möten med skolelever och läsare. Bland de författare som tidigare varit föremål för Dedicafestival kan nämnas Paul Auster, Nadime Gordimer, Dacia Maraini, Anita Desai, Wole Soyinka och Amos Oz. Dedicafestival 2017 går av stapeln 11 - 18 mars.

Den italienska utgåvan av Björn Larssons Long John Silver (La vera storia del pirata John Silver) utkom hösten 1998 på förlaget Iperborea och fick ganska omgående storartade recensioner i alla stora tidningar och tidskrifter. I ”L’Espresso” utnämndes den till ett mästerverk och dåvarande statsministern d’Alema deklarerade i en intervju att det var en av hans favoritromaner. Ett halvår senare hade romanen sålt 30 000 exemplar och har sedan dess fortsatt att sälja i jämn takt. I slutet av 2016 var den sammanlagda upplagan knappa 100 000. Iperborea har därefter fortsatt att ge ut Larssons samtliga romaner, varav flera har blivit kritikerrosade och gått ut i stora upplagor. Sammanlagt har Larssons böcker sålt i över en kvart miljon exemplar och han betraktas allmänt som ”un caso letterario”, med kultstatus bland många av sina läsare som förblir författarskapet troget från bok till bok.

Han har fått flera prestigefyllda priser i Italien, bland Il premio Boccaccio, il premio Elsa Morante och Il premio Biamonti. Han har också själv varit ledamot i två olika juryer för litterära priser, ”Il premio Grinzane Cavour”, tillsammans med bl a Tahar Ben Jelloun, Louis Sépulvedà, Raffaele Nigro och Vicenso Cerami, och ” Il premio internazionale Gregor von Rezzori Città di Firenze.

176 kr Bok - Häftad
Utgiven: juni 2012

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.