Jonathan Safran Foer gästar Malmö

Foto: Jeff Mermelstein

Datum

1 Februari 2017

Foto

Jeff Mermelstein

Jonathan Safran Foer blev en internationell sensation med debutromanen Allt är upplyst som kom 2003. I april kommer hans tredje roman, Här är jag, och inför detta gästar han ikväll Malmö Stadsbiblioteks författarscen.

Efter 9/11-romanen Extremt högt och otroligt nära, samt den uppmärksammade essäboken Äta djur, kom Foer i höstas ut med sin första roman på elva år. Den nya boken är en brett anlagd familjehistoria som utspelar sig under tre tumultartade veckor i Washington. Berättelsen ställer frågor som: Hur hanterar vi våra roller som far, make, son, hustru och mor? Barn och vuxen? Jude och amerikan? Hur kan vi göra anspråk på vår egen identitet när vi alltid är skyldiga andra så mycket?

Med sin nya roman visar Jonathan Safran Foer återigen prov på samma högenergiska, dråpliga och känslostarka prosa som gjorde honom till omtalad författare redan som tjugofemåring. Här är jag, som är hans hittills mest personliga verk, har hyllats av kritiker världen över.

Jonathan Safran Foer gästar Författarscenen på Stadsbiblioteket i Malmö ikväll 20.00 för ett samtal med Klaus Rothstein, kulturskribent och litteraturkritiker på Weekendavisen.

Här kan du följa livesändningen från Stadsbiblioteket i Malmö.

Relaterat

Om boken

Varför blir kött bara billigare när allt annat blir dyrare? Varför äter vi egentligen kött? Och varför äter vi bara vissa djur och inte till exempel hundar?

När Jonathan Safran Foer blev pappa började han fundera på vilken mat han skulle ge sin son. Själv hade han av och till varit vegetarian sedan han var nio år, men egentligen aldrig funderat särskilt mycket på varför. Kanske var kött något hans son behövde äta för att få i sig allt nyttigt.

Äta djur är Foers första fackbok (och enda, påstår han själv) och är lika mycket en filosofisk essä som ett upprörande reportage och en ögonöppnare för alla som någon gång funderat över vad det innebär att äta djur.
Han har intervjuat filosofer. Han har hälsat på hos den enda kalkonfarmaren i USA som låter fåglarna gå fritt utomhus, en vegatarian som föder upp köttkor och en etisk slaktare. När han hörde av sig till livsmedelsjättarna möttes han dock av tystnad, och de enda som kunde hjälpa honom att göra ett studiebesök på de riktigt stora djuruppfödningsanläggningarna var djurrättsaktivister som i hemlighet filmar och dokumenterar missförhållanden.
Det han kom fram till var att det inte är fel att äta kött. Men att det till 99 procents sannolikhet är fel att äta den köttbit som ligger på tallriken framför dig.

Jonathan Safran Foer har skrivit ett särskilt förord till den svenska utgåvan.

Läs mer

Jonathan Safran Foer, Jonathan Safran Foer

Äta djur

Om boken

I Oscar har Foer skapat en brådmogen och oförglömlig liten pojke, en korsning av Günter Grass Oskar Matzerath i Blecktrumman och Christopher Boone i Den besynnerliga händelsen med hunden om natten.

Oscars pappa befinner sig i restuarangen Windows of the World högst upp i ett av Twin Towers när flygplanen brakar in den 11 september. Oscar är hemma och hör sin pappa på telefonsvararen: "Är någon där? Hallå? Det är pappa. Om det är någon hemma, så svara. Det har hänt något här. Jag ville bara tala om att jag är okej och att ni inte ska oroa er." Det är det sista Oscar hör av sin pappa. Telefonsvararen gömmer han och ibland tar han fram den i hemlighet och lyssnar till pappans sista meddelande.
I en garderob hittar Oscar en vas med ett mystiskt kuvert i. Det står Black (med röd penna) på kuvertet och i det ligger en nyckel. Oscar tror att detta kan vara en viktig ledtråd i en av de kurragömma-lekar som hans pappa brukade arrangera. Han bestämmer sig för att söka reda på varenda en av de 472 Black som bor i New York - från Aaron till Zyna - för att ta reda på vart nyckeln går och vem denna Black är som kanske kände hans far.
Nära Oscar bor hans farmor. Hon berättar om sig och farfadern som Oscars far (nästan) aldrig mötte, och vars stora kärlek omkom i bombningarna över Dresden. Oscars farmor är hennes syster. Farfadern är en udda figur, en skulptör som förlorat förmågan att jobba och så småningom även att tala, och som sedan försvunnit. När Oscar slutligen möter sin farfar sluts cirkeln fader/son.

Extremt högt och otroligt nära är en underbar och fullkomligt hjärtslitande berättelse om förluster och kärlek, svek och trohet.

Läs mer

Extremt högt och otroligt nära

Jonathan Safran Foer, Jonathan Safran Foer

Extremt högt och otroligt nära

Relaterade artiklar

Foto: Jeff Mermelstein

3 mars 2020

Jonathan Safran Foer om vår tids ödesfråga