Foto: Viktor Fremling

Hemliga sällskap, konspirationer och oförsonlig hämnd

Möt Filip Alexanderson, skådespelaren och thrillerförfattaren som skriver mellan föreställningarna.

torsdag 06 april 2017

Filip Alexanderson är Dramatenskådespelaren som för några år sedan började använda tiden mellan föreställningarna till att skriva. Det resulterade i debutromanen Förstfödd, en thriller med övernaturliga inslag, som han skrev på sin iPad i logen. Boken har översatts till flera språk och blir snart tv-serie. Nu kommer den nya boken Elddöpt, en fristående fortsättning till debuten. – Det hela är smått galet, men jag ser det som en oväntad utflykt, eller en sådan där bra fest som bara blir till när man inte har planerat, berättar Filip för oss.

Elddöpt är en hårt driven thriller med sprickor av det oförklarliga. Den är en mörk berättelse där Filip Alexanderson velat förskjuta vår samtid några oroande grader. Hemliga sällskap, politiska konspirationer och oförsonlig hämnd sedd genom två sekel.

– I tjugo år har jag gestaltat människor på scenen och framför kameran. Arbetet med dramatik har lärt mig väldigt mycket, att hitta rätt ton till rätt karaktär, att gå in i hur människor tänker, vad de vill och hur de pratar. Som skådespelare kämpar man med att ge sina karaktärer en verklig förankring, oavsett om de är stora, små, märkliga eller galna – det hoppas jag att jag har nytta av i mina böcker.

Finns det några likheter mellan de två rollerna, skådespelare och författare?

– Skådespeleri och författande är egentligen väldigt likt varandra. Det handlar om att berätta en historia och fånga publikens intresse innan de reser sig och går hem. Och det finns ju många grepp att inspireras av från teatern. Relationer, konflikter, mysterier, dramatiska bågar, mycket av berättandet härstammar ju från de antika dramerna, så det är bara att bygga vidare. Den stora skillnaden är nog att teater är en social process som inkluderar många olika personer, ett kreativt grupparbete. Men att vara författare är väldigt ensamt. Och väldigt tidskrävande. Man måste ha ett oändligt tålamod, pröva en idé, arbeta i flera år och sedan hoppas att man tänkte rätt från början. Det kan kännas rätt tröstlöst ibland.

Nu kommer dina nya bok Elddöpt, berätta om den.

– Om första boken handlade om nuet, jakten och en resa in i de doldas Stockholm, så är Elddöpt en roman där perspektiven vidgas. Huvudkaraktären Jonas tampas med sitt arv, fadern som vill döda honom, han måste avslöja konspirationen och slå tillbaka mot en otroligt mäktig fiende för att överleva. Men det är också en historisk roman med nedslag genom två sekel. En grym resa som börjar med två unga systrar i Dalarna 1856. Från fattigdom och vidskepelse vidare in i det moderna Sveriges födelse. En Stockholmsskildring genom tid och rum där maktkamper och personliga vendettor knyts samman till en explosiv final med Jonas som nav. 

Dina böcker är thrillers som angränsar till sci-fi, hur mår den genren 2017?

– För tjugo år sedan tror jag att det skulle vara otänkbart att svenskarna bänkade sig framför Westworld eller Game of Thrones. Eller att John Ajvide Lindqvist skulle nomineras till Augustpriset. Men något har hänt, en viss förskjutning. Kanske har gränserna för vad som konsumeras luckrats upp. Eller så har vi som växte upp i popkulturens era bara blivit äldre. Jag läste både Camus och Batman, såg på franska relationsdramer och superhjältefilmer om vartannat, och det är inte längre något konstigt med det. Kanske har man tröttnat lite på nordisk diskbänksrealism, att läsarna inte längre känner samma kittling inför ytterligare en frånskild-alkoholiserad-polis-som-löser-bestialiska-mord. Jag vet inte, men själv gillar jag när saker blir lite större än livet.

Din första bok ska bli tv-serie, hur fortskrider det arbetet?

Förstfödd ska bli en tv-serie i åtta delar och förberedelserna för inspelningen är i full gång. Det är väldigt spännande att få vara med och bearbeta berättelsen så att det passar bildmediet, vilket skiljer sig en hel del från bokens. Hälften av avsnitten är skrivna, roller börjar tillsättas och jag har fått se foton från platser där vi ska spela in. Att få uppleva hur mina fantasier tar verklig form är faktiskt rätt omvälvande. Fast det blir något helt annat än boken, förstås, men jag hoppas att vi lyckas behålla samma stämning.


Sugen på mer nyutkommen spänning? Här tipsar vi om ett gäng deckare och thrillers!

208 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2017
206 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2015

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.