Karl Ove Knausgård får pris av Österrike

Foto: Anders Hansson

Datum

24 April 2017

Foto

Anders Hansson

Karl Ove Knausgård har prisats av den österrikiska staten. Varje år delas priset Österreichischen Staatspreis für Europäische Literatur ut till en författare som utmärker sig särskilt och som översatts till tyska, skriver Sydsvenskan. Priset är landets största litteraturpris och prissumman är motsvarande 250 000 kronor.

Priset har delats ut sedan 1965 och bland tidigare pristagare märks bland andra Doris Lessing och Umberto Eco.

Karl Ove Knausgård är just nu aktuell med sina årstidsböcker, där den avslutande delen, Om sommaren, ges ut i maj. 

Relaterat

Om boken

Om sommaren är den fjärde och avslutande delen av Karl Ove Knausgårds årstidsböcker - ett slags personlig encyklopedi skriven av en far till sin yngsta dotter. Här finns en dagbok där små händelser i familjens liv registreras mot allt vad en sommar kan väcka till liv: tankar, minnen och längtan. Men här finns också en berättelse frambringad av en fyrtiosju år gammal norrman bosatt i Sverige som handlar om en sjuttiotre år gammal kvinna som en gång tvingades fatta ett ödesdigert val.

Läs mer

Karl Ove Knausgård, Anselm Kiefer

Om sommaren

Om boken

"April befinner sig mellan den stora sömnen och det stora språnget. April är längtan efter något annat, där det andra ännu är okänt."

I romanen Om våren får vi följa en far och hans tre månader gamla dotter under en dag i april, från det att solen går upp tills den går ner. Tillsammans ska de genomföra en resa i ett vårvaknande Skåne för att besöka dotterns mor som ligger på sjukhus, vilket i sin tur väcker frågor för fadern att besvara, frågor om landskapet som sträcker ut sig, frågor om honom själv och hans sätt att handskas med livets stora och små frågor. Han berättar om sig själv och om kärleken, den kravlösa som glöder svagt genom hela livet, den kärlek som han nu vill ska låta omsluta dottern.

Om våren, den tredje delen i Karl Ove Knausgårds årtidsböcker, är en roman om livets begynnelse, om ljuset men också om mörkret. I romanen ingår också flera målningar av den uppmärksammade svenska konstnären Anna Bjerger.

Läs mer

Om våren

Karl Ove Knausgård

Om våren

Om boken

"I går kväll befann jag mig på en grusväg, det regnade lätt, jag hade på mig en röd kappa, på fötterna hade jag långa ullstrumpor utanpå finskorna och på huvudet en mask, liksom stirrande upp i himlens fuktiga och kompakta mörker. I ena handen bar jag en jutesäck, i den andra en gammaldags lykta. När jag närmade mig det upplysta huset vid slutet av vägen stannade jag, öppnade lyktan, tände värmeljuset, stängde den lilla luckan, drog ned masken över ansiktet, slängde säcken över axeln, krökte rygg och gick med korta gammelmanssteg fram till ett fönster."

Ett barn väntar på att födas och en far slår sig ner för att skriva till det. Om vad som väntar, om märkliga fenomen och föremål, människor och djur, vilka alla är en del av det vi kallar världen. Han skriver om snö och om kråkor, om tomten och om tandborsten, om likfärd och om sex. Och mitt under skrivandet med boken kommer en ny familjemedlem till världen.

Karl Ove Knausgård har skrivit fyra årstidsböcker, varav Om vintern är den andra, med dedikationen Brev till en ofödd dotter, vilken i januari ändras till Brev till en nyfödd dotter. Här beskriver han i korta nedslag tillvaron så som den ter sig för honom - livets små mirakel och stora vardagligheter, vilka tillsammans bildar ett slags personlig och slumpmässig encyklopedi.

Om vintern innehåller också flera fantastiska illustrationer av konstnären Lars Lerin.

Läs mer

Om vintern

Karl Ove Knausgård

Om vintern

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

25 mars 2024

Knausgård hyllas: ”Helt enkelt lysande”