Johannes Anyuru, Aleksander Motturi och Martin Engberg nominerade till Årets författare i väst 2017

Foto: Mai Nestor, Khim Efraimsson, Kalle Sanner

Datum

27 November 2017

Foto

Mai Nestor, Khim Efraimsson, Kalle Sanner

Juryn för Årets författare i väst har under hösten gått igenom västsvenska skönlitterära böcker utgivna 1 oktober 2016 – 30 september 2017. Bland de fem nominerade finner vi hela tre Norstedtsförfattare: Johannes Anyuru, för romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar; Martin Engberg, för romanen En enastående karriär och Aleksander Motturi för romanen Broder.

Pristagaren kommer att utses i december och koras vid invigningen av litteraturåret 2017, onsdag 24 januari på Göteborgs litteraturhus.

Priset Årets författare ska gå till till en i Västsverige verksam författare som under det gångna året givit ut ett skönlitterärt verk av särskilt hög kvalitet. Med Västsverige förstås Halland, Västra Götaland och Värmland. Det handlar om poesi eller prosa för vuxna.

Prissumman är 20 000 kronor.

Årets jury är Mikael Thörnqvist, ordförande (Författarcentrum Väst), Christina Engdegård (Västsvenska Författarsällskapet) och Malin Anderssson (Göteborgs stadsbibliotek).

Övriga nominerade är:
Evin Ahmad, En dag ska jag bygga ett slott av pengar.
Sofi Jansson, Dagar med min mamma.

Relaterat

Om boken

Berättaren är författare och följer sin bror Kimo under hans sista tid i livet. Sjukhusbesöken, samtalen och de minnen deras möten väcker, ger en mångtydig bild av två bröder som vuxit upp vid klassamhällets skärningspunkter. Medan Kimo under hela sitt vuxna liv stupat ner i missbruk och kriminalitet, med olika vårdprogram och fängelsevistelser till följd, har författaren frigjort sig med akademiska studier och en lyckosam bostadskarriär.

Scener om broderskap varvas med nedtecknade sessioner på divanen, anteckningar om berättarteknik, skrivandets villkor och de ångestfyllda problem författaren har med att slutföra sin roman. Var går skiljelinjen mellan att skriva en roman och återge verkliga händelser? Vilken rätt har författaren att skildra sin egen brors uppdaterade elände? Hur går det till när ett minne blir litteratur?

Aleksander Motturis nya roman Broder bygger på starka observationer, tankeprocesser och reseberättelser och blir till en gripande sorgesång över en döende bror.

Läs mer

Aleksander Motturi, Fanny Spång

Broder

Om boken

En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh in i en bokhandel. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Under attacken vänder hon sig till en av de andra och viskar: Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka.

Två år senare besöker en författare kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon har läst hans böcker och ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en sällsam berättelse.

Hon menar att hon kommer från framtiden.

Johannes Anyurus nya roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar handlar om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater.

Läs mer

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Johannes Anyuru

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Om boken

Jonas ska disputera i litteraturvetenskap men det slutar med platt fall under förnedrande former. Under de följande veckorna sätts allt i gungning. Det tar slut med flickvännen och han står snart utan bostad och framtidsplaner. Det enda han har kvar från sitt tidigare liv är jobbet på biblioteket. Så han driver runt på universitetet och inleder en kärleksrelation med sin handledare Pia.

När Stefan, professorn med rockstjärnestatus och Jonas forne handledare, återvänder till universitetet efter en utomlandsvistelse, vaknar tanken på revansch. Om Stefan förmått hjälpa honom ens det minsta så hade väl inte avhandlingen misslyckats? Med påståendet om att det i bokmagasinet finns ett tidigare okänt brev av Michel Foucault lockar Jonas sin ex-handledare allt djupare in i det labyrintiska biblioteket.

Martin Engbergs En enastående karriär är en intellektuell underhållningsroman om allas vår rädsla för att misslyckas och att inte ens göra det särskilt övertygande.

Läs mer

En enastående karriär

Martin Engberg

En enastående karriär

Relaterade artiklar

Foto: Maja Kristin Nylander

29 maj 2023

Johannes Anyuru hedersdoktor i Lund