Foto: Göran Segeholm

En brännande thriller om människohandel

”En oförglömlig historia”, skriver tidningen Amelia om Sara Larssons hyllade Aldrig mer, som nu finns i pocket. Här vävs tre människors öden samman i en högaktuell historia om kvinnor som utnyttjas i prostitution i Sverige och Europa.

torsdag 13 december 2018

I Sara Larssons bok Aldrig mer vävs tre människors öden samman. Gemensamt för de tre är att de på olika sätt antingen är förövare eller offer för prostitutionen i Europa. Den handlar om 16–åriga Andreea från Bukarest som flyttar till Spanien med förhoppning om ett bättre liv. Men det är en flytt som senare ska visa sig bli en mardröm.

 – När hon kommer till Spanien inser hon att hon ska göra något helt annat än att jobba som servitris. Så småningom hamnar hon i Sverige och bestämmer sig för att aldrig mer bli utnyttjad. Oavsett konsekvenserna, säger Sara Larsson.

Samtidigt finns terapeuten Patrik på plats när en man grips efter att ha plockat upp en minderårig flicka på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Men mannen säger att han inte velat köpa sex av tjejen – och Patrik blir så småningom övertygad om att allting kanske inte är så enkelt som det först såg ut.

På en annan plats i Stockholm vaknar fyrabarnspappan Ted upp. Han har under en längre tid köpt sex under sina arbetsresor för att unna sig avkoppling från familjelivet.

Men en dag när han kommer hem till Göteborg möts han av sin fru som har ett stort lila kuvert i handen, säger Sara Larsson.

Innehållet i kuvertet visar att någon vet vad han gör på sina resor, och vill förmå honom att sluta.

 – Aldrig mer är en historia om tre olika människor och tre olika perspektiv på prostitution och människohandel, där livsödena vävs samman på ett sätt som ingen av de inblandade hade kunnat ana, säger Sara Larsson.

Under arbetet med boken reste hon flera gånger till Rumänien. Både för att kunna skriva i den miljö som delar av handlingen utspelar sig i, men också för att förstå det samhälle som många av människohandlarnas offer kommer ifrån.

 – Under min första resa till Rumänien fick jag möjligheten att träffa en fantastisk kvinna som har ett skyddat boende för kvinnor och barn som har lyckats lämna livet som prostituerade, säger Sara Larsson.

Kvinnan berättade för Sara att trots att kvinnorna nu var fria, så har deras tidigare liv satt smärtsamma spår, som kanske aldrig kommer att försvinna.

 – Den yngsta flickan på boendet var bara 13 år gammal. Hon hade sålts av sin mamma till hallickar när hon var 12 år, säger Sara.

Enligt kvinnan är detta inget ovanligt bland fattiga familjer i Rumänien.

 – Det kan bli att de tvingas offra ett barn för att ha råd att försörja resten av familjen, säger Sara.

Även om Saras nya bok Aldrig mer är fiktiv så hoppas hon att boken uppmärksammar fler på att människohandel är pågår överallt och varje dag, även i Sverige.

 – Jag vill väcka insikten om att trafficking existerar och ökar, men också allas vårt ansvar, för att se till att det inte kan fortgå, säger hon.

69 kr Bok - Pocket
Utgiven: december 2018
219 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2018
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2018
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Hedda Stiernstedt
Utgiven: januari 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.