Johannes Anyuru är Årets författare 2017

Foto: Khim Efraimsson

Datum

18 Januari 2018

Foto

Khim Efraimsson

Tidningen Visions läsare har röstat fram Johannes Anyuru till Årets författare 2017. Han får priset för sin roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Boken skildrar författarens mardröm om ett framtidssamhälle där terror och främlingsfientlighet lett fram till ett totalitärt och fascistisk samhälle.

- Det känns speciellt och roligt att få ett pris där vanliga läsare har röstat, säger Johannes Anyuru, som i höstas fick Augustpriset för sin roman.

Tidningen Visions utmärkelse Årets författare har delats ut i 25 år. Bland tidigare vinnare finns Fredrik Backman, Jonas Hassen Khemiri, Lena Andersson, Jonas Gardell, Leif GW Persson, Stieg Larsson, Camilla Läckberg, Elsie Johansson, Henning Mankell, Bodil Malmsten och Kerstin Ekman.

En längre intervju med Johannes Anyuru publiceras i kommande nummer av Tidningen Vision. Johannes Anyuru är i vår aktuell med essäsamlingen Strömavbrottets barn

Relaterat

Om boken

En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh in i en bokhandel. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Under attacken vänder hon sig till en av de andra och viskar: Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka.

Två år senare besöker en författare kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon har läst hans böcker och ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en sällsam berättelse.

Hon menar att hon kommer från framtiden.

Johannes Anyurus nya roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar handlar om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater.

Läs mer

Johannes Anyuru

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Relaterade artiklar

Foto: Maja Kristin Nylander

29 maj 2023

Johannes Anyuru hedersdoktor i Lund