Foto: Göran Segeholm

Agneta Pleijel får Svenska Akademiens nordiska pris

”Jag tror att mina uppriktiga minnen av hur det var att växa upp som flicka och ung kvinna har betytt mycket”, berättar författaren för oss.

fredag 16 mars 2018

Svenska Akademien har beslutat tilldela Agneta Pleijel sitt nordiska pris för 2018. Priset instiftades i samband med Svenska Akademiens 200-årsjubileum 1986 och utgår ur en stiftelse som grundas på en donation från Karin och Karl Ragnar Gierow.

Prisbeloppet är 400 000 kronor. Priset kommer att överlämnas vid en ceremoni i Börssalen den 11 april.

Nyligen fick Agneta Pleijel Samfundet De Nios Stora pris och hon är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris som delas ut senare i år.

Grattis Agneta! Vad tror du att det är i dina böcker som uppskattas så mycket just nu? Ser du några tendenser i dagens samhälle som knyter an till de teman du tar upp i dina romaner?

– Jag tror att mina uppriktiga minnen av hur det var att växa upp som flicka och ung kvinna har betytt mycket. Många kvinnor, äldre och yngre, har kunnat identifiera sig med flickan i mina böcker. Men de har också fått manliga läsare. Jag får hoppas att böckerna blir lästa för att de har en litterär kvalitet. Men också för att jag tar upp livsfrågor och teman som varit viktiga för mig – moral, kärlek, konflikter.

Dina självbiografiska romaner har blivit väldigt uppmärksammade och omtyckta – vilka reaktioner möts du av när du är ute och talar om dem?

– Det är alltid roligt att möta en publik, och när jag är ute och talar är säkert identifikationsgrejen viktig. På bibliotek och i läsecirklar är det mest kvinnor som är åhörare. Men böckerna visar sig också vara bra utgångspunkt för diskussioner om vår tid och våra samhällsproblem.

Vad skriver du på just nu? Vågar vi hoppas på en fortsättning i serien som började med Spådomen och Doften av en man?

– Det är för tidigt att veta säkert. Men naturligtvis vore det roligt att skriva en sorts fortsättning. Skriva kan jag hur som helst inte låta bli. Det är helt enkelt en del av mitt liv.

209 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2017
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: april 2016

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.