Foto: Johann Pall Valdimarsson

Ny deckare av Arnaldur Indriðason, kungen av nordic noir

I vintras fick läsaren stifta bekantskap med två nya karaktärer i Indriðasons författarskap. Nu får vi möta dem igen i Farlig flyktväg.

fredag 17 augusti 2018

Island har en stolt litterär tradition, men inte när det gäller spänningsromaner. Därför skrattade omgivningen lite när Arnaldur Indriðason började skriva deckare. Det fanns inget brottsligt att skriva om på lilla Island, landet där det bor fler får än människor, menade de.

Det var tur att Indriðason inte lyssnade på kritikerna, utan fortsatte att skriva. Idag är han Islands tveklöst störste författare och hans böcker har varit en kritiker- och försäljningssuccé som sålt i miljontals exemplar, från Norge till Indien. Arnaldur Indriðason har dessutom mottagit många priser för sitt författarskap, bland annat den nordiska Glasnyckeln två år i rad samt den brittiska Golden Dagger.

Efter att ha skrivit närmare 15 böcker om polisen Erlendur och hans kollegor påbörjade Arnaldur Indriðason – som tidigare har studerat historia – en ny spänningsserie. Denna gången utspelar sig böckerna i historisk miljö, andra världskrigets Reykjavik, och huvudpersonerna är kriminalinspektör Flovent och dennes assistent, kanadensaren Thorson. Eller de kanske snarare ska beskrivas som nästan-poliser. På 1940-talet fanns ingen kriminalpoliskår på Island utan Flovent och Thorson får löpande lära sig yrket den hårda vägen: medan de utreder mord.

I Farlig flyktväg, den andra boken på svenska om Flovent och Thorson, är det 1943 och på Island kryllar det av amerikanska soldater. Reykjavik vanliga invånarantal på 40 000 invånare har plötsligt utökats med 40 000 allierade soldater. Och märkliga saker börjar hända: Ett lik spolas upp på stranden, en ung man misshandlas och en kvinna har försvunnit spårlöst. Kriminalinspektör Flovent och hans kanadensiska kollega Thorson inser snart att dessa vitt skilda händelser tycks ha ett samband.

Missade du Det tyska huset, den första delen i serien? Nu finns den som pocket.

199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2018
139 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.