Foto: Murdo Macleod

Ett våldsamt spel om makt, kärlek och svek

DN har kallat Colm Tóibín för en av de stora nutida europeiska berättarna – nu är han aktuell med romanen Namnens hus.

torsdag 06 september 2018

I sin nya roman Namnens hus uppdaterar Colm Tóibín den grekiska myten om Agamemnon och Klytaimnestra. Berättelsen låter läsaren krypa under huden på en sviken kvinna, vars hela sinne upptas av sorg och tanke på hämnd. ”Med Namnens hus befäster Colm Tóibín positionen som en av de stora nutida europeiska berättarna”, skrev Dagens Nyheters Johan Hilton när boken kom ut på engelska.

Berättelsen tar sin början då Agamemnon offrar sin dotter på hennes bröllopsdag och sedan ger sig ut i det trojanska kriget. Som belöning för att ha offrat sin dotter får han framgång och seger på slagfältet. Kvar lämnar Agamemnon sin hustru Klytaimnestra, som i total sorg vägrar förlåta honom för dotterns död. I makens frånvaro uppvaktar Klytaimnestra den fängslade Aigisthos och smider tillsammans med honom planer om att mörda Agamemnon dagen han återvänder från sitt segerrika fälttåg.

Namnens hus har hyllats av Mary Beard, professor i antikens historia och författare till SPQR och Kvinnor och makt: ”Att Tóibín lyckas så väl beror till stor del på kraften i hans språk: en nästan perfekt blandning av konstnärlig återhållsamhet och underbar känsla för detaljer. Namnens hus är en oförglömlig läsupplevelse.”

Colm Tóibín är en av Irlands mest framgångsrika författare, med hyllade romaner och novellsamlingar och har tilldelats ett flertal priser, där bland IMPAC, Le prix du meilleur livre étranger och Costa Book Award. 2007 valdes han in i Royal Society of Literature och i dagsläget skriver han regelbundet artiklar för bland annat New York Review of Books.

Namnens hus är en berättelse om ett våldsamt spel om makt, kärlek och svek samt en skildring av ett mångbottnat moderskap, vilket knyter an till Tóibíns tidigare romaner Marias testamente och Nora Webster.

75 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2018
139 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.