Foto: Göran Segeholm

Hur hanterar man att någon ska dö?

Lisa Blomqvist har skrivit boken När man vet att någon snart ska dö, en handbok för anhöriga i ett av livets mest omvälvande skeenden.

onsdag 03 oktober 2018

När Lisa Blomqvists pappa låg för döden fann hon sig plötsligt helt handfallen. I ett virrvarr av känslor och praktiska måsten önskade hon att hon varit bättre förberedd, vetat vad som skulle hända och vad hon borde göra. Nu har hon skrivit boken När man vet att någon snart ska dö, en handbok för anhöriga.

När någon ska födas är en väska redan packad, förberedande kurser har gåtts, faktaböcker har plöjts. Men med döden är det som att vi in i det sista vill sopa allt under mattan.

– Jag insåg att boken behövdes när jag landat lite i efterdyningarna av min pappas död, och hade tid och kraft att tänka tillbaka på rollen som anhörig. Testade idén på twitter och gick god respons och kom i kontakt med Norstedts.

Hur planerar man för att någon ska dö? Vem ska finnas på plats, hur håller man sams och varför blir man så vansinnigt arg? Vad kan man kräva av sjukvården och hur tar man farväl? I boken intervjuar Lisa Blomqvist läkare, psykologer och andra som jobbar med livets slutskede och sorg.

Fakta och råd varvas med den egna berättelsen om hur det är att förlora någon man älskar. Boken blundar inte för vare sig absurditeter eller tabun, samtidigt som den erbjuder handfast och praktisk hjälp i ett av livets mest omvälvande skeenden.

Varför pratar vi så lite om döden?

– Vi pratar redan om döden, men på ett märkligt och lite distanserat sätt. Vi pratar om det som ett ”självuppfyllelseprojekt” (de här låtarna vill jag ha på min begravning!) eller något jättehemskt kring sorg och mord och kultur och annat. Jag tror att det är jätteläskigt att prata om döden innan den inträffat men när den är på g. För det blir extra nära och svårt att sätta ord på.

Lisa hoppas att boken ska nå anhöriga till någon som är i livets slutskede, men även andra som finns runtomkring.

– Jag hoppas att alla som har eller kan komma att ha någon i sin närhet som axlar rollen som anhörig, till exempel chefer, vänner, kollegor, kan finna stöd i min bok.

209 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2018
123 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.