”Känn palten täta hålen i din kropp”

Foto: Klara Desser

Datum

10 Oktober 2018

Foto

Klara Desser

I trakterna kring Norrbotten och Västerbotten finns det en maträtt som slår allting annat — palten. I boken Palt går Karl Fredrik Mattsson på jakt efter paltens spännande historia och egenart. Det är en svår nöt att knäcka ska det visa sig. Men med hjälp av färgstarka norrbottningar och sin högst personliga relation till den oansenliga grå bollen lyckas han nysta upp en hel värld av romantik, mat- och norrlandshistoria.

Han stannar till på världens enda Paltzeria i Öjebyn strax utanför Piteå, utreder den geografiska paltgränsen och ber en läkare förklara vad den välkända paltkoman eller paltswiimen egentligen beror på. Ju fler personer Karl Fredrik Mattsson stöter på i sitt paltforskande, desto tydligare står det klart: palt är så mycket mer än en maträtt. Palt handlar om identitet. Om vem man är och om varifrån man kommer.

Självklart rymmer boken även mängder av unika recept på pitepalt, flatpalt, blodpalt och andra typer av palt, insamlade från lokalbefolkningen i vårt lands nordligaste del, som i generationer har lagat till denna kulinariska delikatess.

I boken finns bland annat författaren Mikael Niemis recept på palt, som vi bjuder på här.

Mikael Niemis recept på palt

1. Arbeta i skogen. Åk Vasaloppet. Rensa potatislandet. Hässja hö. Töm kroppen på envishet och fett.

2. Riv rundpotatisen. Riv på. Riv och riv så potatisvattnet stänker.

3. Ta tre boxarnävar kornmjöl. Och två författarnävar vetemjöl. Salta en tumme. Blanda. Det ska bli blött men inte flamsigt, det ska hålla ihop som äktenskapet.

4. Koka en storgryta vatten. Salta tumme på tumme tills det blir som havet.

5. Sänk paltskallarna medan du bugar dig framåt, en bugning per palt. Tänk på hur satans hungrig du är, hur hemskt länge detta ska koka, hur palten liknar syndarna i skärselden.

6. Stek fläsk. Fläsk ska aldrig stoppas i palten. Aldrig ska fläsket in i palten. Så gör enbart sörlänningar, såsom Pitebor. Fläsket ska stekas i sin egen smärta tills det ger upp livsandan.

7. Ös upp ångande palt. Isande lingonsylt. Fräsande fläsk. Och smörklicken. Dränk fläskflott över palten, häll upp kallmjölken. Tänk inte. Prata inte. Känn palten täta hålen i din kropp.

Relaterat

Om boken

I trakterna kring Norrbotten och Västerbotten finns det en maträtt som slår allting annat -- palten. I den här boken går Karl Fredrik Mattsson på jakt efter paltens spännande historia och egenart. Det är en svår nöt att knäcka ska det visa sig. Men med hjälp av färgstarka norrbottningar och sin högst personliga relation till den oansenliga grå bollen lyckas han nysta upp en hel värld av romantik, mat- och norrlandshistoria.

Han stannar till på världens enda Paltzeria i Öjebyn strax utanför Piteå, utreder den geografiska paltgränsen och ber en läkare förklara vad den välkända paltkoman eller paltswiimen egentligen beror på. Ju fler personer Karl Fredrik Mattsson stöter på i sitt paltforskande, desto tydligare står det klart: palt är så mycket mer än en maträtt. Palt handlar om identitet. Om vem man är och om varifrån man kommer.

Självklart rymmer boken även mängder av unika recept på pitepalt, flatpalt, blodpalt och andra typer av palt, insamlade från lokalbefolkningen i vårt lands nordligaste del, som i generationer har lagat till denna kulinariska delikatess.

Läs mer

Karl Fredrik Mattsson

Palt

Relaterade artiklar

Foto: Klara Desser

10 oktober 2018

”Känn palten täta hålen i din kropp”