Foto: Lina Eidenberg Adamo

”Fem minuters träning per dag blir 30 timmar på ett år”

I Leila Söderholms bok Smygträna lär vi oss att hitta luckor i vardagen för att aktivera kroppen.

tisdag 15 januari 2019

I sin nya bok Smygträna visar Leila Söderholm hur vi med små steg kan bryta stillasittandets effekter och förbättra hjärt-kärlhälsan. Och hon har nya forskningsresultat att luta sig mot. Här berättar hon om boken och delar med sig av sina absolut bästa knep.

– Smygträna lyfter vikten och värdet av den lilla rörelsen. Jag har gjort ett djupdyk i den senaste forskningen på området som visar att all rörelse gör skillnad.

– I boken delar jag med mig av många olika knep på hur du kan smygträna så att ingen ser vad du gör, hur vi kan motivera oss till mer rörelse i vardagen och vilka metoder vi ska ta till för att få in tänket i vardagen. Det finns viktiga processer som stannar av när vi sitter när för länge och genom att smyga in rörelse så startar vi upp dem.

Varför tror du att många känner att de misslyckas med att komma igång med träning?

– Det vanligast är att vi går ut för hårt eller har för högt ställda mål. Då orkar inte hjärnan hålla i den nya satsningen hela vägen och oftast slutar det med att vi lägger ner helt. Mitt råd är att starta med mindre förändringar och bygga på varefter vi får in dem som nya vanor. Genom att smyga in rörelse i vardagen och aktivt varje dag samla på hjärtslag och använda musklerna så känner vi oss mer kapabla och nöjda. Alla har att vinna på att smygträna oavsett om vi är aktiva eller inte, att avbryta sittandet är det absolut viktigaste för vår hälsa.

Om du bara får välja en övning att smyga in i vardagen, vilken väljer du då?

– Jag låtsas att jag tappar pennan och böjer på knäna och aktiverar lår och rumpa för att plocka upp den. Det är kroppens största muskler som har stor betydelse för viktiga processers funktion.

 

Leilas bästa knep

  • Hitta pausen i vardagen!

Mitt bästa knep är att välja olika områden där du vet att tar pauser. När du hämtar kaffe eller går på toaletten. Varje gång du gör det så gör du det till en vana att lägga in några extra rörelser.

  • Använd appar!

Att använda appar eller timern i mobilen är också ett bra trick, där du avbryter för att lägga in några smygövningar. Är ni flera på er arbetsplats så hjälp varandra att ställa er upp och ta pauser.

  • 5 minuter per dag blir 30 timmar på ett år!

Varje liten minut vi rör oss blir mycket på ett år. Får vi in 5 minuters rörelse per dag så blir det hela 30 timmar på ett år! Det är goda nyheter.

219 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.