Foto: Sara Mac Key

Ida Linde nominerad till Norrlands litteraturpris

Romanen Mördarens mamma är en psykologisk skildring av den villkorslösa kärleken – och dess villkorade konsekvenser.

måndag 11 februari 2019

Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr har tillkännagivit de nominerade till Norrlands litteraturpris 2019, för bästa bok utkommen under 2018. Med på listan över de nominerade i kategorin vuxenlitteratur finns Ida Lindes roman Mördarens mamma.

Boken handlar om Henrietta som lever med sin son. Hon ser sonen växa upp och bli redo för livet. En dag knackar två poliser på hennes dörr och i ett slag vänds tillvaron på ända.

– Den här boken började i en intervju med Sue Klebold, berättade Ida Linde för oss när boken gavs ut. Hon är mamma till Dylan Klebold som mördade 13 människor och därefter tog sitt eget liv i det som kallats för Columbinemassakern. Hon sa i intervjun: jag förstår att det varit bättre för världen om jag inte fött min son, men det hade inte varit bättre för mig. Vilket fick mig att tänka över moderskärleken, uppmuntrad och hyllad i en kultur som också uppmuntrar och hyllar regler och lagar. Att det blir en paradox, eller undantaget som bekräftar det hela, att uppmuntra och hylla något som också är laglöst.

Ida Linde fick Norrlands litteraturpris för romanen Norrut åker man för att dö, 2015.

– De nominerade titlarna visar varje år vilka starka författarnamn Norrland fortsätter att fostra, trots att vi procentuellt sett är en ganska liten del av landets befolkning, säger David Väyrynen, ordförande i Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr.

Norrlands litteraturpris är ett litterärt pris som utdelas av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr. Priset instiftades 1973 och kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet. Prissummorna är 10 000 kronor och delas ut vid det årliga sommarmötet, vilket 2019 äger rum på Hola folkhögskola 4-7 juli. Juryn utgörs av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norrs styrelse.

199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.