Foto: Adam Haglund

Ulf Peter Hallbergs nyöversättning av Hamlet hyllas

Författaren och översättarens tolkning av världens mest kända pjäs kallas ”vackert moderniserad”.

onsdag 13 februari 2019

Av alla världens pjäser är förmodligen William Shakespeares Hamlet den mest omtalade. Prinsen av Danmark har blivit själva sinnebilden för den lidande unge mannen, vilken drivs av hämndlystnad gentemot sin faders mördare. 2016 gav vi ut Ulf Petter Hallbergs nyöversättningar av William Shakespeare i två volymer: Det blodiga parlamentet och Komiska förväxlingar.

Det är på Ulf Petter Hallbergs nyöversättning av Hamlet som Dramatens uppsättning av pjäsen bygger på. Pjäsen har överlag fått fin kritik och det är framförallt Hallbergs tolkning som lyfts fram.

Dagens Nyheter kallar översättningen dynamisk och uppfinningsrik och Expressens kritiker menar att Ulf Petter Hallbergs översättning av Hamlet är ”vackert moderniserad”.

Även Svenska Dagbladets kritiker hyllar den nya uppsättningen av Hamlet: ”en uppsättning som drivs av ett absolut gehör.”

I december 2018 tilldelades Ulf Petter Hallberg Kellgrenpriset av Svenska Akademien. Priset, som instiftades 1979 och utgår ur Stiftelsen Karin och Karl Ragnar Gierows fond, utdelas för betydelsefull gärning inom Akademiens hela verksamhetsområde. Prisbeloppet är 200 000 kronor.

Ulf Peter Hallberg är författare och översättare, född 1953 och bosatt i Berlin. Han har varit konstnärlig ledare vid Malmö Dramatiska Teater och har även skrivit egna pjäser och filmmanuskript. Bland de författare Hallberg översatt kan nämnas Shakespeare, Walter Benjamin, Molière och Bertolt Brecht. Sedan 2013 undervisar han i kreativt skrivande vid Sorbonneuniversitetet i Paris. Hans senaste bok är konstnärsromanen Strindbergs skugga i Nordens Paris från 2012.

230 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2016
259 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2016

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.