Karl Ove Knausgård får Svenska Akademiens nordiska pris

Foto: Cato Lein

Datum

20 Februari 2019

Foto

Cato Lein

Svenska Akademiens nordiska pris för 2019 går till författaren Karl Ove Knausgård. Priset instiftades i samband med Svenska Akademiens 200-årsjubileum 1986 och utgår ur Stiftelsen Karin och Karl Ragnar Gierows fond. Belöningen utdelas till någon i de nordiska länderna som gjort betydelsefulla insatser inom något av Akademiens verksamhets- eller intresseområden.

Prisbeloppet är 400 000 kronor. Priset kommer att överlämnas vid en ceremoni i Börssalen den 3 april.

Karl Ove Knausgård föddes 1968 i Oslo och hans är numera bosatt i London. Han studerade konsthistoria och litteraturvetenskap vid universitetet i Bergen och tillbringade ett år vid Skrivekunstakademiet i Hordaland.

Knausgård debuterade 1998 med romanen Ute av verden (på svenska 2015: Ut ur världen). Mest uppmärksammad är Knausgård för sin romansvit Min kamp, en självbiografi i sex delar som utkom i Norge 2009–2011 och i Sverige 2010–2013. Romanerna fick stor uppmärksamhet, och för den första delen belönades Knausgård med det norska Brageprisen. Den första delen utsågs även av tidningen Verdens gang till en av de senaste tio årens bästa böcker. Min kamp har översatts till 35 språk.

De senaste årens mottagare av Svenska Akademiens nordiska pris har varit Thomas Bredsdorff (2015), Monika Fagerholm (2016), Dag Solstad (2017) och Agneta Pleijel (2018).

Relaterat

Om boken

Med sjätte delen avslutar Karl Ove Knausgård sin episka autofiktiva roman Min kamp. På ett helt igenom självutlämnande sätt har han blottställt ambitioner och svagheter, osäkerhet och tvivel och inifrån skildrat sina relationer till fru och barn, mor och far, vänner och bekanta. Det är en roman i vilken livet skildras i alla sina nyanser, från de avgörande och upprivande ögonblicken till vardagslivets tillsynes obetydliga detaljer.

Min kamp är också ett högriskprojekt där gränsen mellan det privata och offentliga överskridits, vilket under arbetets gång gett tydliga återverkningar både för författaren själv och för hans närstående. I den avslutande delen får vi följa verkets fullbordan: den kontroversiella utgivningen av de tidigare delarna, pressen att förmå slutföra arbetet samt inte minst en studie i litteraturen och dess förhållande till verkligheten.

Min kamp 1-6 är en av de senaste årens mest uppmärksammade romaner. Runt om i världen har den väckt frågor om vad som är litteratur och vad som är privat, och flera inflytelserika kritiker har hyllat den som en av vår tids stora läsupplevelser.

"Med storartad berättarkraft återskapar Knausgård ett liv, en generation, en epok."
Carl-Henning Wijkmark

Läs mer

Karl Ove Knausgård

Min kamp 6

Om boken

Femte delen av Karl Ove Knausgårds mäktiga autofiktiva roman Min kamp är skriven med våldsam kraft och uppriktighet. Han flyttar till Bergen för att satsa allt på skrivandet men det får rakt motsatt verkan. Han vill så mycket att det knyter sig för honom. Samtidigt ser han hur en efter en av hans vänner debuterar som författare. Han misstänker att han aldrig kommer att få något ur händerna. Här finns också en roman om nya starka vänskapsband och ett omskakande kärleksförhållande. Så en dag når han två helt avgörande punkter i sitt liv: fadern dör - och kort därefter blir han färdig med sin första roman.

Det var med femte delen som läsarna i Norge, och senare i Danmark, började inse proportionerna av detta litterära kraftprov. Tidningen Politiken menade att Min kamp med tiden kommer att få lika stor betydelse som Goethes Den unge Werthers lidanden.

Karl Ove Knausgårds roman är en av de senaste årens mest omdiskuterade böcker. Den har belönats med prestigefulla priser och vållat en debatt långt utanför hemlandet Norges gränser.

"Det är inte den våghalsiga ärligheten som gör att man sugs fast, det är den där uppenbarelsen när en författares minne och språk förenas i den perfekta dansen." Daniel Sjölin

Läs mer

Min kamp 5

Karl Ove Knausgård

Min kamp 5

Om boken

Fjärde delen av Karl Ove Knausgårds mäktiga autofiktiva roman Min kamp kretsar kring en ung man och hans författardrömmar. Men allt hotas att slås i kras av en förbjuden kärlek.

När han är arton år gammal och precis har gått ut gymnasiet flyttar Karl Ove Knausgård till en liten fiskeby långt i norr för att arbeta som lärare. Jobbet är han helt ointresserad av, precis som han är ointresserad av att jobba överhuvudtaget. Målet är istället att spara pengar för att kunna resa bort och få tid till att skriva. För det är författare han vill bli. Till en början ser allt hoppfullt ut: han skriver några noveller, blir accepterad på byn och uppvaktas av flickor.

Men i takt med att vintermörkret sänker sig över det svindlande vackra landskapet går allt fel. Hans skrivande knyter sig och han kommer ingen vart. Han börjar dricka för mycket och får ofta minnesluckor, vilket skrämmer honom då det påminner om faderns alkoholism som präglade en så stor del av hans barndom. Men det tycks dessutom omöjligt för honom att göra sig kvitt oskulden; det som ser lovande ut slutar varje gång i förödmjukelse. I sitt uppstressade tillstånd börjar han hysa varma känslor för en av sina trettonåriga elever.



Läs mer

Min kamp 4

Karl Ove Knausgård

Min kamp 4

Om boken

Tredje delen av Karl Ove Knausgårds mäktiga autofiktiva roman Min kamp kretsar kring en familj som en vacker augustidag 1969 flyttar in i sitt nya hus i Tromøya utanför Arendal på den norska sydkusten.

Familjens yngste heter Karl Ove och är bara åtta månader gammal. I detta hus ska ha tillbringa hela sin barndom med cykelutflykter, kompisar, fotboll och musik. Men idyllen har en mörk underton. Pojken som framstår som så känslig har också en beräknande och manipulativ sida - djupt präglad som han är av livet i en familj styrd av en kontrollerande och oberäknelig fader.

I första delen av Min kamp fick läsaren följa Karl Ove Knausgårds tonår och de blandade känslorna i samband med faderns begravning, i den andra delen står ett mognande författarskap och flytten till Sverige i centrum. Bok tre behandlar uppväxten i en kärnfamilj.

Karl Ove Knausgårds roman är en av de senaste årens mest omdiskuterade böcker. Ännu en gång har han skrivit en fascinerande och mångfasetterad närstudie - den här gången i form av ett porträtt av konstnären som ung.


Läs mer

Min kamp 3

Karl Ove Knausgård

Min kamp 3

Om boken

Andra delen av Karl Ove Knausgårds mäktiga autofiktiva roman Min kamp är en studie i extremrealism genom blottläggandet av vardagligheter, av utanförskap och av självförödmjukelsens yttersta fascination.

Fadersporträttet i första delen är här utbytt mot ett kompromisslöst sökande efter kärlek och vänskap. I centrum står också det egna författarskapet och konsekvenserna av att lämna Norge för en svensk anonymitet. Hela tiden finns där den öppna blicken på den egna kärnfamiljen och faderskapet, men också på det nya hemlandet Sveriges nästintill skrattretande konformitet och konflikträdsla. Familjen och författandet ställs på så sätt mot varandra i ett försök att nå förlösning och att sträcka sig utanför sina egna begränsningar.

Karl Ove Knausgård skriver en prosa som är häpnadsväckande exakt samtidigt som den hela tiden låter karaktärerna vara berättelsens medelpunkt. Trots att Min kamp aldrig låtsas vara något annat än roman finns där hela tiden en kuslig känsla av att den handlar om riktiga människor - vilket i sin tur skapat en våldsam debatt om självbiografisk prosa både i Norge och i Sverige. Oavsett vilket kan vi vara säkra på att Min kamp i framtiden kommer att stå som ett ledande exempel på nordisk romankonst i början av 2000-talet. "Knausgårds mest uppenbara styrka som författare är hans förmåga att beskriva detaljer, inte minst om naturen men även om det mänskliga psyket." New York Review of Books

Läs mer

Min kamp 2

Karl Ove Knausgård

Min kamp 2

Om boken

Min kamp är Karl Ove Knausgårds mäktiga självbiografiska roman. Första delen inleds med en svepande beskrivning av varje människas slutpunkt, döden. Det är runt detta ofrånkomliga faktum boken kretsar, från barndom till vuxenhet.

I centrum står en far som i hela sitt liv agerar på ett sätt som gör honom onåbar och omöjlig att förstå. Boken utgår från Karl Oves nuvarande situation med fru och två små barn i Malmö. Han skriver personligt om hur han tvingats sluta dricka eftersom han då tappar kontrollen och gör sig själv och andra illa.

Så kommer telefonsamtalet från brodern med besked om faderns död. Det som följer är ett hårt uppvaknande och en begravning av en far han aldrig kände.

Läs mer

Min kamp 1

Karl Ove Knausgård

Min kamp 1

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

25 mars 2024

Knausgård hyllas: ”Helt enkelt lysande”