Foto: Lisa Thanner

”Jag vill berätta sanna historier om verkliga människor”

Bakom Alfons är den första biografin om författaren och illustratören Gunilla Bergström och hennes eget äventyrliga och tidvis turbulenta liv.

fredag 03 maj 2019

Gunilla Bergström, författaren och illustratören bakom bland annat de klassiska Alfonsböckerna, har under en drygt fyrtioårig karriär valt att hålla sig i bakgrunden. I boken Bakom Alfons av Klas Gustafson berättar hon för första gången öppenhjärtigt om sitt eget liv. ”Man är väl en ensamvarg, utan att tycka att det är snyftigt.”

Gunilla Bergström föddes 1942 i Göteborg där hon också tog journalistexamen. Debutboken Mias pappa flyttar kom 1971 och fyra år senare blev hon författare på heltid. Förutom barnboksklassikern Alfons Åberg har hon skapat rimböcker, vistexter och libretton. Någon sagotant är hon inte: ”Jag vill berätta sanna historier om verkliga människor.” Framför allt vill hon berätta om det som finns inuti oss.

”Jag tycker att jag har gjort modiga ämnesval; från konsten att knyta rosetter till frågan om hur själen är beskaffad.”

Som barnboksförfattare är Gunilla Bergström road av det psykologiska finlir som pågår när man är osams med någon, eller har klippt till nån för hårt eller inte har nåra vänner och allting är ensamt och ledsamt. Det är så mycket som finns inuti. Någon sagotant säger hon inte vara: ”Jag vill berätta sanna historier om verkliga människor.”

I biografin berättar hon nu äntligen historien om sitt eget äventyrliga och tidvis turbulenta liv.

Klas Gustafson, journalist och författare, har i en rad uppmärksammade biografier skildrat svenska kulturpersonligheter, som Beppe Wolgers, Tage Danielsson, Monica Zetterlund och Marie-Louise Ekman.

220 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.