Feelgood med sorgkant

Caroline Säfstrands nya roman Villa Havsbris handlar om familjehemligheter i idyllisk sommarmiljö.

onsdag 19 juni 2019

Caroline Säfstrands romaner utspelar sig utan undantag i vackra, pittoreska miljöer. Hallands-Väderö och Ven hör till platserna vi fått besöka och i nya romanen Villa Havsbris lär vi känna Skepparkroken i Ängelholm.

Är det platser som du redan har en relation till, eller letar du efter platser där berättelsen och karaktärerna passar in?

– När en ny berättelse dyker upp i huvudet så vet jag oftast direkt vilken plats den utspelar sig på. Platsen blir som ett verktyg som mejslar ut berättelsen och romanfigurerna – hade man lagt berättelsen på en annan plats hade den blivit en helt annan. Jag bor i Skåne och har valt miljöer i mitt närområde som bjuder på visst mått av drama i sig själv. När det gäller Villa Havsbris så visste jag för första gången inte exakt var den skulle utspela sig – men jag visste hur platsen skulle se ut och åkte längs med kusten och letade. När jag gled in i Skepparkroken så kände jag direkt att det var här det gamla kurhotellet Villa Havsbris låg.

I Villa Havsbris möter vi Sophie som motvilligt återvänder till sitt barndomshem, det gamla kurhotellet Villa Havsbris, som hon fått ärva efter moderns död. Hon vill inte vara här längre än nödvändigt och planen är att återvända till karriären och livet i Berlin så fort hon bara kan. Att sälja ett nedgånget hotell visar sig inte vara det lättaste – och vad är det för hemlighet Ella, damen som skött hotellets trädgård i alla år, egentligen vet om Sophies mamma?

Caroline Säfstrands böcker är feelgood med sorgkant och menar att genren inte bara underhåller för stunden utan stärker läsaren som individ.

Du har ju skrivit flera böcker i en genre som nu blir alltmer populär. Varför tror du att feelgood-genren har hittat hem hos läsarna?

– När jag släppte min första bok 2014 talades det knappt om feelgood som genre. Det har verkligen hänt mycket! Det är en bred genre – från mer lättsmälta berättelser till lite djupare. Jag tror att romankaraktärens utveckling och förändring lockar. De stöter på motstånd i form av trassliga relationer och familjehemligheter men som läsare vet man att när man når sista sidan går både romankaraktären och läsaren stärkta därifrån. Man blir helt enkelt lite starkare, lite lyckligare, lite gladare av att läsa feelgood!

Vi kommer att få se dig på många platser framöver. Du medverkar på Feelgoodfestivalen i Mariefred 10 augusti och på den nya Feelgoodscenen på Bok & Bibliotek i Göteborg i september. Har du några fler tips där vi kan få träffa dig i sommar?

– I sommar kommer jag också att finnas på Litteraturfestivalen i Glommen 6 juli samt på en del lokala event. Till hösten är det ett späckat schema med föredrag i bland annat Piteå, Boden, Höör, Höllviken.

229 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juni 2019
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: juni 2019
118 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Gunilla Leining
Utgiven: juni 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.