Foto: Magnus Liam Karlsson

Karl Ove Knausgård får H.C. Andersens litteraturpris 2020

Den norske författaren Karl Ove Knausgård blir den sjunde och första nordiska mottagaren av det prestigefyllda priset.

torsdag 15 augusti 2019

Författaren bakom den monumentala självbiografiska romansviten Min kamp, norska Karl Ove Knausgård, har just tillkännagivits som 2020 års mottagare av det prestigefyllda litteraturpriset.

Motiveringen till priset lyder:

”Karl Ove Karlsgård är mottagare av Hans Christian Andersens litteraturpris 2020 för sin intensiva förnyelse av fältet mellan roman och självbiografi, ett område även Hans Christian Andersen utforskade, och eftersom han, liksom Andersen före honom, har placerat Skandinavien på den litterära världskartan.”

Knausgård blir den första nordiska författaren som får utmärkelsen. Tidigare har priset delats ut till Paulo Coelho, JK Rowling, Isabel Allende, Sir Salman Rushdie, Haruki Murakami och senast Dame A.S. Byatt.

Tillsammans med äran får Karl Ove Knausgård Bronsskulpturen Den fula ankungen av skulptören Stine Ring Hansen, ett diplom och en prissumma på 500 000 danska kronor.

Priset delas ut den 25 oktober 2020 vid en ceremoni i Odense, Danmark.

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.