Foto: Kajsa Göransson

Den ofrivilliga ensamheten – vår tids folksjukdom

Anna Bennich, psykolog och psykoterapeut, har skrivit boken Att vinna över ensamheten för att öka medvetenheten om ett stort problem.

måndag 26 augusti 2019

Vi talar sällan om det, men vi är många som kan känna oss ensamma. Att vinna över ensamheten av Anna Bennich handlar om det som kan beskrivas som en av vår tids folksjukdomar: den ofrivilliga ensamheten. Det kan vara en faktisk avsaknad av social samvaro eller en känsla av att inte bli sedd, förstådd och bekräftad av de människor man har runt omkring sig.

Anna Bennich, leg psykolog och leg psykoterapeut, möter många människor som kämpar med olika former av ensamhet. Här beskriver hon tillståndets olika uttryck, orsaker och effekter. Hon lyfter fram den senaste forskningen om relationernas betydelse för vår hälsa och ger handfasta tips och strategier för hur vi kan öka och fördjupa relationerna i våra liv. Hon lyfter även frågan om allas vårt gemensamma ansvar för att se och finnas till för varandra.

Anna Bennich vill med boken öka medvetenheten och kunskapen om ensamhet på ett bredare plan.

- Det här är långt ifrån en fråga som enbart handlar om att den enskilda måste rycka upp sig och ta ansvar för sin situation. Vi måste också se hur samhället bidrar till att förstärka den här problematiken. Det behövs ökad kunskap och det behövs ett omfamnande av frågan på samhällsnivå.

Anna Bennich menar att vi har skapat ett samhälle som fokuserar på individen oavsett hur det får oss att må, och inte sällan blir kostnaden stress, ensamhet och en känsla av tomhet. Samtidigt står såväl samhället som den drabbade ofta handfallna när det kommer till att åtgärda problemet. Hur gör man egentligen för att få nya vänner? Hur lever man med någon, och inte bara bredvid? Hur vågar man ta de där viktiga små stegen till en förändrad livssituation med större gemenskap?

- Ensamhet behöver få en självklar plats på folkhälsokartan. Vi behöver minska skammen och tabun kring ensamheten, i alla dess skepnader. För att göra det måste vi prata mer om det, och börja göra förändringar.

224 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2019
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.