Foto: Magnus Liam Karlsson

Nominerade till Augustpriset!

Nina Wähä, Ingrid Carlberg och Lotte Möller kan få priset som delas ut 25 november.

måndag 21 oktober 2019

I dag avslöjades vilka böcker som är nominerade till Augustpriset 2019. Norstedts har i år tre nominerade böcker i två kategorier: Nina Wähä kan kamma hem priset för Årets svenska skönlitterära bok för sin Testamente och Ingrid Carlberg och Lotte Möller är nominerade för sina böcker Nobel respektive Bin och människor i kategorin Årets svenska fackbok.

Är man ansvarig för sin familjs synder, är frågan Nina Wähä ställer sig i sin roman Testamente. Kan man egentligen göra något för att förändra historien? Kan man kanske skriva om den?

Motiveringen från Augustjuryn lyder: ”Med den muntliga berättartraditionens alla knep tar Nina Wähä med läsaren till finska Tornedalen och familjen Toimi. Testamente framträder genom en kör av röster. Det är en skröna om svart familjearv, sorg och kärlek där varje människa rymmer en egen värld.”

Augustprisbelönade författaren och journalisten Ingrid Carlberg skriver i Nobel den häpnadsväckande och osannolika berättelsen om mannen bakom historiens största pris: Alfred Nobel. Mannen som blev stenrik på sprängämnen, skrev poesi i hemlighet och drömde om fred på jorden.

Augustjuryns motivering: ”Nobelpriset är världskänt, färre känner till människan bakom medaljen, Alfred Nobel. Men det gör Ingrid Carlberg som inför boken fått tillgång till tidigare stängda arkiv, i flera länder. Med finess sätter hon Alfred Nobel i ett nyanserat sammanhang socialt och politiskt, och skänker honom både liv och lust i denna biografi, sprängfylld med ny information och lärdom om en man som förändrade världen.”

I Lotte Möllers bok Bin och människor står relationen mellan människor och bin i centrum. Det blir en vindlande och stundtals stingslig resa från antiken till dagens biodlarvärld.

Juryns motivering: ”En genuin kärlek till bin genomsyrar denna bok där Lotte Möller gör en lika fantasifull som faktaspäckad färd genom dessa effektiva honungsproducenters historia, från antiken till nutid – och en hel del däremellan. Situationen för bin är just nu allvarlig och boken sticker till med insikter om ett hotat ekosystem, men den ger också en strimma hopp om att den långa och viktiga relationen mellan människor och bin kan fortgå, även i framtiden.”

Augustpriset instiftades 1989 och delas ut på Augustgalan i Konserthuset i Stockholm, den 25 november.

Pristagarna tilldelas en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare och 100 000 kronor i kategorierna Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

65 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2019
265 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2019
249 kr Bok - Inbunden
Utgiven: februari 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.