Foto: Kajsa Göransson

Josefin Holmström: ”Dickinson bjuder på motstånd”

Emily Dickinson och vulkanerna är en bok om konsten, kvinnan och ensamheten. 

torsdag 31 oktober 2019

Josefin Holmströms nya bok Emily Dickinson och vulkanerna är en ingång till en av litteraturhistoriens mest gåtfulla och mytomspunna författare. Det är en inblick i ett unikt författaröde i en tid och på en plats som väcker både förundran och en mängd obesvarade frågor. Boken är ett resultat av Josefin Holmströms mångåriga forskningsarbete. 

– Jag började skriva om Dickinson när jag tog en kandidatexamen i engelsk litteratur i Oxford. Sedan skrev jag en masteruppsats om henne, och till slut en doktorsavhandling. Under resans gång blev jag redaktör för två utgåvor av Dickinsons brev översatta till svenska, och det kändes naturligt att avsluta med en hel bok. Jag hade lärt mig så många spännande saker och levt så länge med Dickinson, säger Josefin.

Emily Dickinson är känd för sina speciella manuskript där hon sydde ihop egna små häften med poesi. Eftersom hon inte publicerades under sin livstid är dessa häften det närmsta en slutversion vi kan komma. I Emily Dickinson och vulkanerna visar Holmström upp denna poet som är en av de hon beundrar mest.

– Hennes dikter är en källa till ständig förundran: de är både vackra, gåtfulla, irriterande och gäckande, och allt på samma gång. Trots att jag arbetat med Dickinson i tio år förstår jag henne inte riktigt, och det gör henne förstås ännu mer tilldragande, berättar Josefin.

Under 1860-talet började Emily Dickinson att skriva dikter om vulkaner. Josefin Holmström diskuterar dessa texter i relation till traditionella akademiska tolkningar av vulkanen som symbol för kvinnlig skaparkraft eller sexualitet samt även ur en politisk och historisk kontext.

– Man kan säga att boken är en slags katalog över de aspekter av Dickinsons liv som särskilt intresserar mig. Till exempel hennes förhållande till Gud, till texten, till den romantiska kärleken. Det är sådant jag också funderar på, säger Josefin Holmström.

Boken riktar sig enligt Holmström till alla med ett intresse av poesi, de som gillar 1800-talet och amerikansk kultur, de som funderar över förutsättningen för kvinnligt skapande, eller över förhållandet mellan fiktion och biografi. Och till de som tycker om trädgårdar, handarbete, mjuk pepparkaka och spetsar. Emily Dickinson och vulkanerna är ett slags personligt bokslut över Josefin Holmströms tid med Dickinson och även om Holmström är en expert så har denna bok utmanat henne. 

– Kanske har jag lärt mig något om tålamod, om att stå ut med osäkerheten och mysteriet, vad Keats kallade för ”negative capability”. Dickinson är inte en författare som direkt öppnar upp sig, hon bjuder på motstånd, och att stå kvar i det motståndet är utvecklande, säger Josefin.

249 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.