Foto: Kajsa Göransson

Madeleine Gustafsson-priset till Hanna Nordenhök

Författaren och kritikern blir den första mottagaren av priset som delas ut av Sveriges Författarförbund.

onsdag 06 november 2019

Sveriges Författarförbunds nyligen instiftade kritikerpris, Madeleine Gustafsson-priset, går i år till Hanna Nordenhök, kritiker, författare och översättare. Hennes senast utgivna roman var Asparna (2017) och i vår kommer hennes nya roman Caesaria. Nyligen har hennes romaner Promenaderna i Dalby Hage, Det vita huset i Simpang och Asparna samlats i pocketutgåvan Minnestrilogin. 2018 disputerade hon vid konstnärliga fakulteten på Göteborgs universitet med avhandlingen Det svarta blocket i världen. Läsningar, samtal, transkript.

Priset tilldelas en svenskspråkig litteraturkritiker som varit verksam under året.

Författarförbundet skriver i ett pressmeddelande att man ”ser ett behov av en stärkt litteraturkritik och vill uppmuntra skribenter som har en förmåga att belysa både nyare och äldre författarskap. Förbundet tror att skribenter som i sitt arbete fokuserar på verket mer än författarens, eller kritikerns person, gynnar det svenska litteraturklimatet, samt att ett rikt litteraturliv skapar utrymme för en sammansatt och månghövdad läsarskara.”

Motiveringen till Madeleine Gustafsson-priset 2019 lyder:

”för en litteraturkritik i ständig utveckling, där en uppenbar och brinnande passion för litteraturen, såväl som erfarenheter från teorin och den egna skönlitterära praktiken, har destillerats till en anmälningskonst av stor bredd och tillgänglighet. I sin roll som recensent i dags- och senare kvällspress har Hanna Nordenhök kontinuerligt och målmedvetet vidgat sitt estetiska spektrum, utan att göra avkall på vare sig kvalitetskrav eller komplexitet och klarhet i framställningen.”

– Det är en stor ära och pirrande glädje att få ett pris uppkallat efter en av mina stora idoler Madeleine Gustafsson. Att det dessutom är utdelat av kollegor på Författarförbundet, säger Hanna Nordenhök i ett pressmeddelande. Det gör mig särskilt glad eftersom man aldrig skriver ensam, utan som del av ett större kollektiv av skrivande och för litteraturen hårt arbetande människor. Att också få det för kritiken, som jag älskat men också brottats mycket med genom åren, värmer särskilt i hjärtat.

Madeleine Gustafsson-priset delas ut 26 november kl. 18.00 på Rönnells antikvariat i Stockholm. I anslutning till utdelningen sker ett panelsamtal utifrån ett tema inom ramen för kritik som Hanna Nordenhök själv väljer.

59 kr Bok - Pocket
Utgiven: november 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.