Mirja Unge får Eyvind Johnson-priset 2019

Foto: Göran Segeholm

Datum

18 November 2019

Foto

Göran Segeholm

Författaren Mirja Unge har fått Eyvind Johnson-priset 2019 för sin roman Jag går och lever.

”För en virtuos förmåga att med ett nattsvart språkflöde skildra en tonårings såriga tillvaro i arbetarklassens mest brutaliserade skikt, men också hur orden och skrivandet kan innebära en flyktväg därifrån”, lyder juryns motivering.

Priset till författaren Eyvind Johnsons minne har delats ut av Bodens kommun sedan 1989. Priset är på 70 000 kronor och tilldelas ett svenskt prosaverk från de två senaste åren. 

Relaterat

Om boken

Tove bor på landet med farsan, en opålitlig skiftarbetare, syrran som flyttat hem igen, är arbetslös och orkeslös och mest bara ligger på sitt rum och onanerar. Mamman har dragit. Tove rör sig liksom viljelöst mellan den fasansfulla högstadiemiljön som präglas av övergrepp, kaos och pennalism, hemmafester hos skitiga killar i skitiga hus med bedövande sprit, och hemmet, som hon vill vara i så lite som möjligt. I byn bor de samhällsfrånvända, dårarna och andra udda existenser.

Hur ska man gå genom dagarna? Hur kommer man någonsin härifrån? Går det att tro att några av alla händer kan vara kärleksfulla? Jag går och lever är en fruktansvärd käftsmäll, skoningslös, det är så hårt i den här världen, och fult och våldsamt och hopplöst. Men Tove har en styrka och Unges säregna röst och stil mejslar fram hennes väg genom dagarna som går, och visar på en livsnerv genom hela skiten. Och en öm blick växer fram utefter sidorna och bokens dikesrenar.

Läs mer

Mirja Unge

Jag går och lever

Relaterade artiklar

Foto: Erik Abel

2 januari 2024

Våra nya böcker i januari