Foto: Alexandra A. Ellis

Amanda Svensson får Svenska Dagbladets litteraturpris

Författaren får priset för Ett system så magnifikt att det bländar, en roman som ”ledigt forsar fram över sidorna”, enligt juryns motivering.

tisdag 19 november 2019

Författaren Amanda Svenssons senaste roman Ett system så magnifikt att det bländar har är en av årets mest hyllade böcker – både av kritiker och läsare. Tidigare under hösten fick hon Per Olov Enquists pris.

Den 18 november delade Svenska Dagbladet ut årets litteraturpris som går till Amanda Svensson. Juryn skriver att Ett system så magnifikt att det bländar är en roman som ”ledigt forsar fram över sidorna och inte sällan lockar fram ett skratt”, detta trots teman som klimatkrisen och komplicerade familjerelationer. I en intervju med Svenska Dagbladet berättar hon om hur hennes egen oro för klimatförändringarna växt sig starkare i arbetet med boken:

– Människor har väl alltid upplevt att de inte känt igen sig i världen. Men jag tänker att det ofta har handlat om att man inte känt igen sig politiskt eller ideologiskt. Men när det handlar om ekologi och klimat är det så konkret, vi vet inte hur jorden kommer att se ut rent fysiskt om femton eller tjugo år. Och det blir väldigt skrämmande.

Juryns motivering i sin helhet:

”För en vidsträckt, förgrenad och lärd berättelse som, trots tunga teman som klimatförändringar, neurologi och komplicerade familjerelationer, ledigt forsar fram över sidorna och inte sällan lockar fram ett leende hos läsaren. SvD:s litteraturpris 2019 går till en uppfinningsrik stilist som har skrivit sin hittills mest ambitiösa roman.”

212 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2019
139 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.