Foto: JF Paga – Grasset

Nina Lekander om Vernon Subutex-trilogin: ”Hoppas att fler får upp ögonen för dessa fantastiska romaner”

Virginie Despentes romanserie är bitsk satir som jämförts med Houellebecq. Nu är den avslutande delen ute.

tisdag 28 januari 2020

Den franska författaren Virginie Despentes trilogi Vernon Subutex har hyllats av kritiker internationellt och nominerades till Man Booker International Prize. Nu finns alla tre delar ute på svenska, översatta av Kristoffer Leandoer. Även svenska kritiker lovordar romanerna.

Expressens Nina Lekander är lyrisk över Virginie Despentes trilogi. Hon hoppas att ”fler får upp ögonen för dessa fantastiska romaner” och i sin recension av den avslutande delen skriver hon:

”Persongalleriet virvlar, liksom platser, temata och stämningar: vrede, djup sorg, tvivel, våld, övergrepp, storstad, musik, droger, fattigdom, ful- och okejsex plus humor. Det hela snurrar runt rent kalejdoskopiskt. Ressentiment och njutning kan ej alltid skiljas åt.

Låter konstigt, kanske svårläst? Icke sa Nicke.”

”Snart, hoppas jag, blir vi ännu fler som känner och klappar takten med Virginie Despentes grova och osentimentala men känsliga och fantastiska prosa. Mot framtiden med dans, konst och könslighet!”

Aris Fioretos skriver i Dagens Nyheter att böckerna tecknar ett Frankrike på gränsen till social infarkt. Den tredje delen är fräck, kärv och oväntat ömsint, menar han.

”De skiftande infallsvinklarna får storyn att rotera likt en discokula; fräckt och förtvivlat kastas ljus över sammanhang som inte tillhör en förlist själ utan alla. Snart inser läsaren att det är med trilogin som med den streamade serien: det väsentliga är inte vad som sker, utan vilka följder det får för de inblandades verklighetsuppfattning”, skriver Aris Fioretos om Vernon Subutex 3.

259 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2020
239 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2019
239 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.