Boken om Stefan Persson och H&M nu i ljud

The Big Boss skildrar hur den avgående styrelseordföranden blev en av världens rikaste.

torsdag 30 januari 2020

I boken The Big Boss synas Sveriges största modeföretag i sömmarna. Utifrån grundlig research och unika vittnesmål från anställda får vi i boken en tydlig bild av hur det gick till när Stefan Persson utvecklade H&M till ett av Sveriges största företag genom tiderna. Nu finns boken i ljud, hos bland andra Storytel.

Samtidigt meddelar Stefan Persson att han avgår som styrelseordförande för företaget. Sonen Karl-Johan Persson lämnar sitt uppdrag som vd och tar över rollen som styrelseordförande. Ny vd blir Helena Helmersson.

Vi bad Erik Palm, som skrivit The Big Boss tillsammans med Jonas Alsgren, att förklara den senaste utvecklingen.

– Stefan Persson är 72 år och har varit ordförande sen 1998. Någon gång måste han träda tillbaka. H&M har stabiliserats efter en kris när börsvärdet mer än halverades. Det är dags för en ny era. Men att det annonseras just idag är ändå oväntat. Vi släppte vår bok i december där bland annat H&M:s hårda kontroll av personalen tas upp. Just nu pågår en utredning i Tyskland där bolaget kan få böta mångmiljonbelopp för otillåten övervakning och datainsamling om personalen. Att H&M valt att annonsera att Stefan Persson kommer avgå i maj redan nu skymmer den besvärande skandalen och ansvaret flyttas till nye vd:n som står utanför ägarfamiljen Persson.

Vad betyder detta för H&M framöver?

– H&M har varit pionjärer inom fast fashion och säger själva att affärsmodellen har stora utmaningar framöver. Inte minst med digitaliseringen där H&M:s butiker fått konkurrens med näthandel. H&M var senare än sina största konkurrenter med näthandel på flera viktiga marknader. H&M har även återkommande problem på hållbarhetsområdet, med till exempel underbetalda sömmerskor i Asien som syr H&M:s kläder. Nu ifrågasätts även det snabba modets klimatpåverkan. Nya krafter kan behövas för att anta dessa utmaningar.

Vad har H&M gjort för att hantera den kritiken?

– Sonen Karl-Johan Persson som varit vd fram till nu och blir ordförande har visat större intresse för att hantera de problemen, även om han fått kritik för att göra för lite och för sent. Frågan är vilket utrymme han får att agera som ny ordförande? Stefan Persson kvarstår av allt att döma som ägare och kan styra bakom kulisserna som han gjort tidigare.

Vem är Helena Helmersson, företagets nya vd?

– Hon är inköpare i botten och var hållbarhetschef i fem år, på senare tid operativ chef. Hon är första kvinnliga vd:n på 72 år i H&M. Jag ser hennes bakgrund inom hållbarhet som en signal på vad H&M behöver arbeta med framöver.

Vad blir hennes främsta utmaningar?

– Den kanske största utmaningen för Helena Helmersson är att hon får ärva H&M-kulturen som formats kring butikshandel. Jag är nyfiken på hur hon ska hantera den växande e-handeln som innebär andra sätt att arbeta och andra personligheter som medarbetare. Istället för butiksbiträden där utbudet på arbetskraft är stor, gäller det att även hitta och behålla IT-människor som det är tuff konkurrens om ifrån alla branscher.

59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: december 2019
228 kr Bok - Inbunden
Utgiven: december 2019
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Per Juhlin
Utgiven: januari 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.