Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Boken som väcker städglädjen!

När första upplagan av Städa! kom ut år 2000 blev den snabbt en succé. Nu kommer en uppdaterad version, där mycket har hänt men där städlusten är lika smittande! 

torsdag 12 mars 2020

Estrid Holm och Lotta Kühlhorn hjälper oss att se städning som en lyx, väl värd att unna sig. Det handlar om att ta sig tid, tid att ta hand om sitt hem och sitt liv. För detta krävs rätt förutsättningar, kunskap och bra rutiner.
I Städa får vi lära oss att panikstäda effektivt och att storstäda grundligt, om vikten av rätt bakgrundsmusik och belöningar efter ett väl utfört värv. Smarta råd, miljövänliga alternativ och husmorstips varvas med härliga illustrationer.

– Idén till boken föddes under en middag hemma hos mig, där Lotta och jag samlat några utvalda personer vi gillade och som vi ville dela med oss av till varandra, berättar Estrid Holm. En sån där middag där det pratas och dricks mycket vin. Det var någon kommentar om hur rent det var hos mig som fick igång en vild diskussion, som slutade med att jag – på riktigt – drog ut spisen en bit på köksgolvet och visade att det var fullt möjligt att komma åt att rengöra där bakom. Samt behövligt. Förvånade tillrop från vissa fick mig också att lyckligt demonstrera att badkarsfronten går att ta loss. Redan måndagen efter kom ett samtal från den mest förvånade middagsgästen, som visade sig jobba på förlag och hade bestämt att en bok om städning kunde bli en stor succé.

Det är tjugo år sedan boken kom ut första gången, vad har hänt på städfronten sedan sist? 

– På produktsidan, mycket – väldigt mycket onödigt, och väldigt mycket anpassat till en större miljömedvetenhet, säger Estrid Holm.
Politiskt har det också hänt mycket: pigdebatten har i stort sett dött ut och att ta hjälp med städning, ofta eller ibland, något naturligt i vida kretsar.
Kunskapsmässigt skulle jag gissa väldigt lite, trots många nya böcker i ämnet och tv-program (som mest handlat om att låta publiken förskräckas över människor vars största problem kanske inte alltid varit städningen).

Vilka är era tre bästa tips för att få städningen rolig och, kanske framförallt, gjord?

1) Att ha ändamålsenliga redskap och produkter av bra kvalitet (och göra sig av med grejer som inte uppfyller de kraven).

2) Att ha med i planeringen att det behöver bli gjort och kommer att ta en del tid.

3) Och allt behöver kanske börja med en översyn av hemmet: var är det jobbigast/tråkigast att städa? Kan jag göra något för att förändra det?

179 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.