Foto: Kajsa Göransson

På resa genom parfymernas underbara universum

Jenny Lantz har skrivit Expedition Parfym – som ger inblickar i en tidigare hemlig värld.

fredag 17 april 2020

I boken Expedition Parfym berättar Jenny Lantz allt som är värt att veta om parfymer. Hon försöker hitta dofternas essens och parfymhusens sanningar, och har träffat otaliga nyckelpersoner runt om i världen som ger avslöjande inblickar i en tidigare hemlig värld. 

– Det är en bok för den som är nyfiken på doft och vill lära sig mer, för parfymfantasten som vill följa med bakom kulisserna i parfymvärlden och för den som vill förstå hur parfym seglat upp som ett av vår tids viktigaste populärkulturella uttryck, berättar Jenny som har en bakgrund som forskare inom företagsekonomi och modevetenskap. 

I Expedition Parfym får vi också lära oss det mesta om noternas egenskaper, doftfamiljernas karaktär och om banbrytande näsor och parfymer. Genom att rikta en skarp lins mot ett av 10-talets viktigaste populärkulturella uttryck lyckas Jenny Lantz samtidigt berätta något större om vår samtid - om individualisering, konsumtion och den intensiva jakten på upplevelser.

Hur väcktes ditt eget parfymintresse?

– Jag har varit mycket i södra Frankrike och i mitten av 00-talet insåg jag att jag älskade att hänga i parfymbutikerna och få höra historier om parfymörena, materialen och kompositionerna och sen följa alla parfymbloggar som då sett dagens ljus. Sen ägnade jag fyra år åt att forska om parfymvärlden. 

Hur hittar man egentligen ”sin” doft?

– Man engagerar sig, testar nya parfymfamiljer, kontrasterar dofter med varandra, läser på om parfymören och hens signatur, pratar gärna om doft med andra, försöker fånga vilken känsla man är ute efter och frågar expediterna om tips. Provar på hud förstås. Men mitt tips är ändå att variera sig. 

219 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2020
95 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.